Being an Egyptian woman political activist: An analysis of motivational discourses
Kadın siyasal eylemci kimliğinin inşası: Mısır örneği
  1. Tez No: 465537
  2. Yazar: MARIA CLARA GONZALEZ CASTELLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal aktivizm, Mısır kadınlar, rasyonellik, sosyal medya, Political Activism, Egyptian Women, Rationality, Social Media
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
.Bu tez, Jon Elster'ın rasyonalite teorisini temel alarak Mısırlı kadınları aktivist bir aktör olmaya iten motivasyonları anlamaya çalışacaktır. Mısırlı kadınları siyasal aktivizme iten faktörleri açıklamada rasyonalite teorisinin sınanması adına Jon Elster'ın motivasyonları, sosyal normları ve inançları incelediği“Explaining social behavior: More nuts and bolts for the social sciences”eseri temel alınacaktır. Araştırma, ayrıca, sosyal medya kullanımının ne ölçüde Mısır'da kadınların siyasal aktivizminin gelişiminde faydalı olduğunu incelemektedir. Son olarak, STK'ların ve bağımsız kadın gruplarının kadınları siyasal açıdan aktivist olmaya ikna edişleri incelenecektir. Araştırma, Mısırlı kadınların siyasal aktivist kimliğinin inşasını iki temel faktör üzerinden incelemektedir: (a) rasyonalitenin ürünü olarak, (b) ve aktivizm sürecinden sosyal medyanın rolü ve etkisi. Araştırmanın metodolojik çerçevesinde Ruth Wodak'ın eleştirel söylem analizi (Critical Discourse Analysis/CDA) yaklaşımı uyarlanacaktır. Burada iki temel boyut incelenmektedir: a) belirli içerik ve konuların, b) söylem stratejilerinin kullanımı.
Özet (Çeviri)
.The thesis is dedicated to analyze the motivations that lead Egyptian women to become an actor of activism. In order to give a response the theory of Social norms, Beliefs and Motivations of Jon Elster detailed in his book“Explaining social behavior: More nuts and bolts for the social sciences”will be use it to explain the motivations that lead Egyptian to be a political activist. The research also examines to what extend the use of social media have been useful for the development of the women's political activism in Egypt. Also explore if the NGOs and independent women groups persuade women to be politically activists. The research examines the construction of the identity of the Egyptian's women political activism based on two fundamental factors: a) the product of the rationality and b) the role and impact of social media in the process of activism. The methodology framework used in the research will be an adaptation of the critical discourse analysis (CDA) of Ruth Wodak, which examines: a) the use of particular content or topic and b) the discursive strategies.