Çevrimiçi alışverişte tüketici tutum ve davranışlarını etkileyen etmenler: Vakıf üniversitesi iletişim sanatları bölümü öğrencilerinin satın alma davranışları üzerine bir araştırma
Factors that affect consumer attitudes and behaviour in online shopping: The foundation of a study on buying behavior of university students in the department of communication arts
- Tez No: 465541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Davranışı, Tüketici Tutumu, Çevrimiçi Tüketici, Çevrimiçi Alışveriş, Consumer, Consumer Behavior, Consumer Attitude, Online Consumer, Online Shopping
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma; üniversite öğrencilerinin çevrimiçi alışveriş tutum ve davranışlarını incelemek ve bazı tanımlayıcı özellikleri açısından çevrimiçi alışveriş tutum ve davranışlarında farklılıkların olup olmadığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Survey yöntemi içeren bu tez çalışmasında, 2015-2016 Eğitim- Öğretim yılında İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Sanatları Bölümü'nde öğrenim gören 165 öğrenciye soru-cevap tekniği ile uygulanan ve sistematik bir veri toplama şekli olan anket uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde; frekans, yüzde, istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin çevrimiçi tüketici tutum ve davranışlarının belirlenmesinde ise; ortalama ve standart sapma istatistiklerine başvurulmuştur. Öğrencilerin tanımlayıcı özellikleri açısından çevrimiçi tüketici tutum ve davranışlarının incelenmesinde; t-testi, Tek yönlü (Oneway) Anova testinden faydalanılmış, farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu incelemek için tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin çevrimiçi alışverişte en fazla gerçeklik ve özgünlüğe dikkat ettikleri, düşük düzeyde çevrimiçi satınalma davranışı gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin çevrimiçi tutum ve davranışlarında cinsiyet, aylık gelir düzeyi, aylık kişisel harcama tutarlarında farklılıkların olmadığı, yaş, sınıf, gelir kaynakları, çevrimiçi ve geleneksel alışverişe ayrılan harcama miktarlarına göre, çevrimiçi tutum ve davranışlarında istatistiksel açıdan bazı farklılıkların olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the attitudes and behaviors of university students according to certain descriptive characteristics of online shopping which was carried out in order to determine whether or not there were differences in attitudes and behaviors. The questionnaires created for this purpose were conducted with Istanbul Kultur University, Art and Design Faculty's 165 students who were in the Department of Communication Arts during the 2015-2016 Academic Year. The data obtained from the questionnaires have been evaluated through SPSS statistics 22.0 program. Firstly, instatistical analysis, the students' descriptive determination of theproperties of frequency, percentage was analyzed. Secondly, the determination of the average and standart deviation statistics was applied to the students' online consumer and behaviours.T-test and one-way(Oneway) Anova test were applied to examine the differences amongst the groups which were complimented with a post-hoc analysis Scheffe test. As a result of this research, it was determined that truthfulness and originality were the most influential aspects for students who did online shopping at a low level. According the results of the search, of thestudents the online attitudes and behaviors according to gender, monthlyincome, monthly personal spending amounts did not affect online shopping patterns; age, class, incomesources, spending is affected this process when compared with traditional shopping and online shopping. There were some differences in attitudes and behaviors for online shopping that were statistically significant.