Televizyon arşivciliğinde kullanılan Cinegy programının arşivsel uygulamalar bakımından yeterliliği
The adequacy of the Cinegy program which is used in television archives in terms of archival applications
  1. Tez No: 465539
  2. Yazar: MUSTAFA BORA KARAYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Bilgi ve Belge Yönetimi, Radyo-Televizyon, Archive, Information and Records Management, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon arşivleri, Medya, RTÜK, Bilgiye erişim, Bilginin sunumu, Bilgi yönetimi, Cinegy Workflow, Metus MAM, Avid Interplay, XMAM, Archiware P5, Television archives, Media, Knowledge presentation, RTUK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu - The Radio and Television Supreme Council), Information management, Cinegy Workflow, Metus MAM, Avid Interplay, XMAM, Archiware P5
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, televizyon arşivlerindeki mevcut durum ele alınarak bu alanda kullanılan uygulama programları hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışma genelinde niteliksel araştırma, gözlem, görüşme, doküman analizi yöntemleri kullanılmıştır. Medya, televizyon, haber gibi kavramlar açıklanarak, bilgi çağında arşivlerin konumu incelenmiştir. Televizyon arşivlerinin bulundukları kurum içindeki idari yapılanması ve RTÜK ile televizyon arşivleri arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Televizyon arşivciliği alanında bilgi yönetimi ve bilgiye erişim konuları değerlendirilmiştir. Dijital dünyada arşiv faaliyetleri incelenerek, dijital görüntüler hakkında bazı kavramlar açıklanmış ve televizyon arşivlerinde kullanılan uygulama programlarının önemlilerinden bazıları ele alınmıştır. Televizyon arşivciliğinde kullanılan uygulama programlarının başarısı ve Cinegy Workflow uygulama programı arşiv boyutuyla incelenmiştir. Sonuç olarak televizyon arşivlerinin başarılı bir hizmet sunumu gerçekleştirmeleri için iyi tasarlanmış bir uygulama programıyla çalışmaları gerekli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, an evaluation of the application programs which are used in television archives is conducted, while assessing the current state the archives are in. The methods which are used throughout the study are qualitative research, observation, interviews and document analysis. Terms such as media, television, news are explained and the state of the archives in the age of information is investigated. The administrative structure of the television archives within the institutions they belong to, and the relationship between them and RTUK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu - The Radio and Television Supreme Council) are exhibited. Topics of information management and accessing information are evaluated in the domain of television archives. Some terms related to the digital images are explained while activities of the archives in the digital world are examined. Cinegy Workflow application program with its archival dimension and the adequacy of the application programs which are used in the television archives are examined. Finally, it is concluded that for television archives to carry out a successful service presentation, it is necessary to work with an application program that is well-designed.