The process of transition to modernity in Egypt and Turkey: A comparative study of Naguib Mahfouz's The Cairo Trilogy and Orhan Pamuk's Cevdet Bey and Sons
Mısır ve Türkiye'de modernleşmeye geçiş süreci: Necip Mahfouz'un Kahire Üçlemesi ve Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları adlı eserlerinin karşılaştırmalı araştırması
- Tez No: 465555
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Sosyoloji, Tarih, Comparative Literature, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Edebiyat Teorisi, Yeni Tarihselcilik Postkolonyal Teori, Postkolonyalizm, Modernleşme, Mısır, Türkiye, Necip Mahfuz, Kahire Üçlemesi, Orhan Pamuk, Cevdet Bey ve Oğulları, Comparative Literature Theory, New Historicism, Postcolonial Literary Theory, Postcolonialism, Modernization, Egypt, Turkey, Naguib Mahfouz, The Cairo Trilogy, Orhan Pamuk, Cevdet Bey and Sons
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezin amacı Mısır ve Türkiye'de 20. yüzyılın başlarından itibaren modernleşmeye geçiş sürecini iki güzide eser olan Necip Mahfouz'un Kahire Üçlemesi ve Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları'nda incelemektir. Söz konusu araştırma yeni tarihselcilik ve postkolonyal teoriye dayanarak karşılaştırma metodu kullanılarak yapılacaktır. İki Nobel ödüllü yazarın bu eserleri, modernleşme sürecinde olan Mısır ve Türkiye'deki tarihi, sosyal ve kültürel dönüşümleri, üç kuşağın hikâyesi vasıtasıyla yansıtmaktadır. Mısır ve Türkiye'de birbirini takip eden nesillerin geleneksellikten modernleşmeye geçiş sürecinde tercih ettikleri yöntem, eserlerin ülkelerin modernleşme serüvenleri ile bağlantısı kurularak analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze the process of transition to modernity in Egypt and Turkey from the beginning of the 20th century through two distinguished literary works: The Cairo Trilogy by Naguib Mahfouz and Cevdet Bey and Sons (Cevdet Bey ve Oğulları) by Orhan Pamuk. The analysis will be held utilizing a comparative method based on new historicism and postcolonial theory. These works of the two Nobel Prize-winning authors project the stories of three generations, reflecting the historical, social, and cultural transformations Egypt and Turkey went through. The way each succeeding generation prefers in the process of transition from conservatism to modernity in Egypt and Turkey will be analyzed by contextualizing the works to shed light on the process of modernization experiences in these two countries.