Mısır'da orta sınıfların yükselişi: Refahın güce dönüşmesi
The rise of the middle classes in Egypt: Transformation of welfare into power
  1. Tez No: 331220
  2. Yazar: NİLGÜN ELİKÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Sınıf, Çoğul Moderniteler, Saf Devrim, Middle Class, Multiple Modernities, Pure Revolution
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tezin amacı, Mısır Devriminin itici gücünün orta sınıflar olduğu ve devrim sonrası düzenin yine orta sınıflar lehine bir atmosfer oluşturduğunun vurgulanmasıdır. Mısır?ın yaşadığı sosyal dönüşüm Eisenstadt?ın modernleşme kuramı çerçevesinde ele alınmaktadır. Neo-patrimonyal toplumların modern döneme geçiş sürecinde tatbik etmesi gereken sistemsel değişimler Mısır siyasi ve ekonomik tarihi irdelenerek anlatılmaya çalışılmaktadır. Siyasi otoritenin devrilmesi ile başlayan devrimci sürecin devam edebilmesi ve saf devrime ulaşabilmek için eski rejimin kalıntılarının tasfiye edilmesi gerektiği çalışmanın ulaştığı sonuçlardan biridir. Müslüman Kardeşler ile başlayan İslami yükselişin ideolojik değil, gelir düzeyine göre değişen sınıfsal yapılanmanın bir parçası olduğu ise çalışmanın sonuçlarından bir diğeridir.
Özet (Çeviri)
I propose with this paper that impulsive force behind the Egyptian Revolution is the middle class and the revolution provides better conditions in favor of it. The social transformation that Egypt undergoes is examined with the framework of Eisenstadt?s modernization theory. Systemic alterations that are required to be carried out by neo-patrimonial societies during the process of democratic transition are analyzed with the examination of the political and economic history of Egypt. One of the hypotheses of this work is that continuation of the revolutionist process which has started with the fall of the political authority, and the attainment of a pure revolution can be probable merely by elimination of the remnants of the ancient regime. Another hypothesis is that the rise of Islam in politics beginning with the Muslim Brotherhood is not a part of an ideological agenda but structures related with economic classes which is differentiated pursuant to level of income.