Zümrüd-i Anka gazetesinin 151-200 sayılarının inceleme ve indeksi
Analysis and index of issues between 151-200 of Zümrüd-i Anka newspaper
  1. Tez No: 465556
  2. Yazar: YASEMİN ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zümrüd-ü Anka gazetesi, Edebi Yazılar, Mizah, Zumrud-i Anka Newspaper, Literary Works, Humour
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 385
Özet
Gazeteler çıkarıldıkları dönemin düşünce yapısını en iyi yansıtan araçlardan biridir. Gazeteler dönemlerinin kültürünü, sanatını, edebiyat ürünlerini ve tartışmalarını, dönemin aktüel olaylarını en iyi şekilde veren kaynaklardandır. Edebiyat tarihimizin büyük önem taşıyan bu edebî birikimini incelemek, tanıtmak, bu birikime tarafsız bir şekilde yaklaşmak neslimizin estetik eğitimi bakımından oldukça önemlidir. Tezimizde 1923-1925 yılları arasında çıkarılan Zümrüd-i Anka gazetesinin 151-200 arası sayılarını inceleyerek bir indeks çıkarmayı amaçladık. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türkiye'de gazeteciliğin gelişimi anlatılmış, Zümrüd-i Anka gazetesinin şekil, içerik, dil ve anlatım özelliklerinden bahsedilmiş, gazetede yer alan yazarların kısa biyografilerine yer verilmiştir. İkinci bölümde yazarlarına göre tasnif, türlerine göre tasnif ve konularına göre tasnife yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Zümrüd-i Anka gazetesinde edebî nitelik taşıyan bazı yazılar Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Böylelikle Türkiye tarihinin önem arz eden yıllarında neşredilmiş bir gazete gün yüzüne çıkarılmıştır. Tezimizin ekler kısmında seçtiğimiz çeşitli karikatürler bulunmaktadır. Sonuç bölümü çalışma esnasında faydalanılan kaynakları gösteren ayrıntılı bir bibliyografyaya ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Newspapers reflect the general understanding of their times in a clear perspective. They are the sources representing society's cultural values, artistic works and literary debates in their terms. They also give information about the contemporary events. It is very important to investigate the bringing of our history of literature and to introduce it to our generation with an impartial approach. In this study we aim to prepare an index about the issues between 151 and 200 of Zumrud-i Anka newspaper from 1923 to 1925. There are three chapters in the study. In the first chapter I have focused an the development of journalism in Turkey as well as the style, language and narrative types used in Zumrud-i Anka. In addition to its content I have given biographical information about the writers in the newspaper. In the second chapter I have classified the newspaper according to its writers, topics and the types of the texts in it. In the third chapter I have latinized some literary works which were written in Ottoman Turkish and so made it easy to access a newspaper which was published in one of the most crucial terms in Turkish history. In the appendix there are some carricatures from the publication. In the conclusion chapter there is a detailed list of works cited.