Araştırma kütüphanelerinde karşılaştırmalı bütçe yönetimi
Comparative budget management in research libraries
- Tez No: 465562
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CANATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Araştırma Kütüphaneleri, Üniversite Kütüphaneleri, Bütçe, Bütçe Yönetimi, Research Libraries, University Libraries, Budget, Budget Management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Üniversite kütüphaneleri faaliyetlerini yürütebilmeleri, eğitim-öğretim ve araştırma imkânlarına destek verebilmeleri, elektronik yayınlar ile her türlü basılı, manyetik vb. bilgi kaynağını hizmete açabilmeleri açısından yeterli ekonomik şartlara yani bütçeye sahip olması gerekmektedir. Üniversite kütüphanelerinde yer alan çeşitli alımların yönetilmesi, kütüphanelerin bu alımları yaparken bütçeyi doğru bir şekilde yönetilebilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada araştırma kütüphanelerinin en yaygın türü olan üniversite kütüphanelerinin tanımı, amaçları ve üniversite kütüphanesini oluşturan beş unsura değinilmiştir. Beş unsur içerisinden biri olan“Bütçe”nin genel bir değerlendirmesi yapılarak devlet ve vakıf üniversite kütüphanelerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuç olarak devlet ve vakıf üniversitelerinin kendi bütçe yönetimi içerisinde kütüphane alımlarının çeşitlenmesi sebebiyle alım kalemlerinin ve bütçe yönetiminde yer alan kodların değiştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
It is essential for university libraries to have a budget with adequate economic conditions in order to carry out the activities of universities, support education and research opportunities, enable access to the sources of electronic and magnetic publications. Managing various purchases in university libraries requires libraries to be able to manage budget appropriately when they make these purchases. In this study, the definition of most common research libraries as the type of university libraries, their purposes and the five components of the university library have been addressed. A general evaluation of the“Budget”, one of the five elements, was made and the state and private university libraries were compared. Consequently, the state and private universities need to change the codes in the purchase and budget management because of the diversification of library purchases within their budget management.