Güney Avrupa Refah Modeli içinde Türkiye'nin konumu: Emeklilik sistemi üzerinden karşılaştırmalı bir analiz
The place of Turkey in the Southern European Welfare Model: Acomparative analysis on the pension system
- Tez No: 465580
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Emeklilik Sistemleri, Güney Avrupa Refah Modeli, Bireysel Emeklilik Sistemi, Emeklilik Sistemi Sorunları, Retirement Systems, Southern Europe Welfare Model, Individual Pension System, Problems of Pensions System
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Sosyal güvenlik sisteminin en önemli alt sistemlerinden biri olan emeklilik sisteminin amacı, sigortalının ilerleyen yaşında çalışma gücünün azalması nedeniyle çalışamadığı dönemde hayatını devam ettirebileceği makul seviyede bir gelir sağlamaktır. Bu nedenle, emeklilik sistemleri bireylere gelecekte elde edecekleri gelir için bugünkü gelirden vazgeçmek suretiyle zorunlu ya da gönüllü tasarrufta bulunma olanağı sağlayan düzenlemeler sunmaktadır. Bu düzenlemeler parametrik ve yapısal reform şeklinde ortaya çıkmakta ve ülkeden ülkeye birtakım farklılıklar arz etmektedir. Birçok akademisyen tarafından İtalya (İtalya'nın sadece güney kesimi), İspanya, Portekiz ve Yunanistan'dan oluşan ülkeleri kapsayan ve Güney Avrupa Refah Modeli olarak nitelendirilen rejimin genel yapısında kutuplaşmış (ikili yapı) bir yapının var olduğu, sağlık sisteminin evrensellik ilkesiyle şekillendiği, kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere her alanda klientalizmin hakim olduğu, aile bağlarının son derece güçlü olduğu aile tipinden oluştuğu ve asgari gelir eşitsizliği ve yetersizliğinin hüküm sürdüğü görülmektedir. Güney Avrupa Refah Modelinin prototipi olan söz konusu özelliklerin Türkiye'de de görülmesi, Türkiye'nin mezkur model içinde yer alabileceğini ortaya koymaktadır. Bahsi geçen benzerlikler dikkate alındığında Türkiye'nin emeklilik sistemi bağlamında Güney Avrupa Refah Modeliyle ne derece benzeştiği, ne derece benzeşmediği ve Türkiye'nin emeklilik sistemi bağlamında Güney Avrupa Refah Modeli içindeki pozisyonunun ne olduğu konusu bu çalışmada hipotez olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important subsystems of the social security system, the pension system, aims to generate a reasonable level of income for the insurers when they are no longer earning a steady income from employment due to age-associated power decline. For that reason, pension systems offer various contribution planning alternatives allowing individuals to invest in voluntary or involuntary savings by giving up the current income for the future one. These regulations emerge in dissimilar parametric and structural reforms varying from country to country. Numerous scholars characterize the pension systems of a group of countries including Italy (only the southern part), Spain, Portugal and Greece as South European Welfare Model. The casual structure of these systems is polarized (via dual construction), the health system is shaped by the principle of universal health care, clieantalism is dominant in every public institutions and organizations, most of the families have a strong bond among members, and income inequality and poverty is widespread in the society. Since all these prototype attributes of South European Welfare Model are apparent by the same taken in Turkey, Turkish pension policies can also be cited in this model. Considering the similarities among discussed pension systems, the research hypothesis of this study will evaluate the extent to which Turkish system is or is not similar to the South European Welfare Model, and where Turkey's pension system stands in the context of South European Welfare Model.