İkdâm gazetesinin sistematik indeksi (1919-1922)
The systematical index of İkdâm newspaper (1919-1922)
  1. Tez No: 465586
  2. Yazar: KEREM YAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÂBİD NAZAR MAHDUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkdam, Ahmet Cevdet, Basın, Mütareke dönemi basını, İkdam, Ahmet Cevdet, Press, Armistice period press
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1799
Özet
Bu tez çalışmasında İkdâm gazetesi hakkında bilgi verilmiş ve gazetenin 1919-1922 yılları arasında basılmış olan nüshaları taranarak gazetenin içeriği, araştırmacılara aradıkları içeriğe ulaşmada kolaylık sağlayacak şekilde çeşitli türlere ve alt türlere ayrılarak tasnif edilmiş ve bu tasnif türlere göre kronolojik olarak tez metnine aktarılmıştır. Yayın hayatına başladığı 1894 senesinden kapandığı 1961 senesine kadar tarihimizin önemli devirlerine tanıklık eden İkdâm gazetesinin Mütareke dönemindeki tanıklığı da muhtevasındaki makalelerin, haberlerin, edebî türlerin, ilanların ve diğer türlerin incelenmesiyle tespit edilebilecektir. Tezimiz, bu incelemeyi yapacak olan araştımacılar için bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Bu kapsam dâhilinde, İkdâm gazetesi hakkında genel ve incelememize konu olan döneme ait bilgiler verilmiş; gazete, şekil özellikleri, yayın politikası ve muhteva yönlerinden incelemeye tâbi tutulmuştur. Bunlara ek olarak gazetede yer alan çeşitli konulardaki makalelerden önemli olduğunu düşündüklerimiz seçilerek Latin harflerine aktarılıp tezimize eklenmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, information about İkdam Newspaper were given and the copies of it which were published between 1919-1922 were scanned in order to classify the content of the newspaper according to specific types and sub-types; in a way that makes it convenient for the researchers to search the newspaper. The classification was finally transferred chronologically into the thesis. By exploring the news, articles, literary genres, adverts and other genres of the content of İkdam newspaper which started publishing in 1894 and witnessed Turkish history's significant periods throughout its life time until 1961, attestation of it for the Armistice period can also be ascertained. This thesis has the characteristics of a reference guide for the researchers who will carry out this exploration. In this scope, besides a general knowledge about İkdam newspaper, the information about the era which is the subject of our study was given and the newspaper was examined in terms of its format, publication policy and content. In addition, the articles of several subjects which were considered as significant were chosen and transcript into the Latin alphabet.