İkdam gazetesi üzerine bir inceleme (3 Ocak 1925-31 Aralık 1925)
- Tez No: 708568
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Süreli Yayınlar, Gazete, Ahmet Cevdet, İkdam, Literature, periodicals, newspaper, Ahmet Cevdet, Ikdam
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 645
Özet
İkdam gazetesi Türk edebiyatının önemli yayın organlarından biridir. Günlük bir haber gazetesi olmasının yanında edebiyat, bilim, sanat, tarih gibi alanlarda kültürel ve sanatsal yazılara da ev sahipliği yapan İkdam, Türk basının uzun ömürlü sayılabilecek gazetelerindendir. Bu çalışma, İkdam gazetesinin 3 Ocak 1925 – 31 Aralık 1925 tarihleri arasında yayımlanan 9969 - 10315 sayılarının sistematik olarak incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışmamız,“İkdam Gazetesi Hakkında”,“Tahlilî Fihrist”ve“Seçilmiş Metinler”başlıklarını taşıyan üç ana bölümden oluşmaktadır.“İkdam Gazetesi Hakkında”bölümünde gazetenin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuştur. Yine bu bölümde bütün metinleri içine alan bir“İçindekiler Tablosu”hazırlanmıştır. Tahlilî Fihrist bölümünde ise gazetenin incelenen kısmındaki metinlerin künyelerini içeren alfabetik bir“Tahlilî Fihrist”e de yer verilmiştir.“Seçilmiş Metinler”kısmında ise birtakım kıstaslar göz önünde bulundurularak çeşitli metinler Latin alfabesine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ikdam newspaper is one of the majör publications of Turkish literatüre. Besides being a daily newvspaper, Ikdam is on of the long-lasting newspaper in Turkish press that also hosts culturel and artistic articles such as literatüre, science, art and history. This study concist of a systematic review of the numbers 9969-10315 of Ikdam newspaper published between 3 January 1925 – 31 December 1925. Our study consists of two main sections titled“İkdam Newspaper”and In“İkdam Newspaper”section it's been emphosized the shope and content of the newspaper. In the some section, again, a table of contents has been prepared which contain all texts. I addition to this, in this section, an“alfhabetic booklet analysis”also has been mentioned that contains tags of the texts in analyzed part of the newspaper. In selected texts section, various texts have been trasferred to Latin Alphabet by considferin some criteria.