Havacılıkta yapılan modifikasyonların kiralayıcı ve kiracı yönünden finansal olarak incelenmesi
Financial evaluation of the modifications carried out in aviation from the point of the lessors and the lessees
- Tez No: 465585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERRA EREN SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Modifikasyon, Kiralayıcı, Kiracı, Finansal Model, Modifications, Lessor, Lessee, Financial Model
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezin amacı, havacılıkta yapılan modifikasyon ve modernizasyonların kiralayıcı ve kiracı bakımından finansal olarak incelenmesini sağlayarak, hem havayolları hem de hava aracı kiralayan şirketler için genel bir finansal model oluşturmaktır. Bu amaca yönelik olarak havacılıkta en çok kullanılan ve sivil havacılık otoritelerinin direktifleri doğrultusunda hava araçlarına yapılması zorunlu olan modifikasyonlar ve işletme maliyetini azaltmak için yapılan modifikasyonlar incelenmiştir. Finansal model için NBD ve DBD yöntemleri kullanılarak genel bir model oluşturulmuştur. Sayısal örnekler için kiralayıcı şirket olarak GECAS, kiracı havayolu olarak ise Türk Hava Yolları (THY) seçilmiştir. Zorunlu modifikasyonlar için operasyonel kiralama yöntemi ile kiralanmış olan bir Airbus A330-300 model uçağına uygulanan yapısal modifikasyon ve işletme maliyetlerini azaltmak için ise bir Boeing 737-800 model uçağa uygulanan kanat ucu kıvrık plaka (Winglet) modifikasyonu incelenmiştir. Oluşturulan finansal modeller, havacılıkta en çok kullanılan operasyonel kira dönemleri olan beş, sekiz ve on yıllık kira dönemleri için çalıştırılarak hipotez testleri ile desteklenmiştir. Elde edilen sonuçlar, kiracı havayolu ve kiralayıcı bakımından modifikasyonun ne zaman yapılması gerektiği ve fizible olup olmadığı kararı için fikir vermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to obtain a generic financial model for both lessors and lessees by evaluating modifications and upgrades carried out in commercial aviation. For this purpose, the mandatory modifications issued by the civil aviation authorities as well as the modifications performed to decrease operational costs have been studied. For financial models, a generic model have been obtained by using NPV and APVvaluation methods. For numerical examples, GECAS and Turkish Airlines are selected as lessor and lessee respectively. For mandatory modifications, a structural modification to be performed on an Airbus A330-300 model aircraft and for improving operational costs, a winglet modification to be performed on a Boeing 737-800 model aircraft have been studied. The financial models have been run for five, eight and ten years which are the most popular rental periods in aviation and the results have been supported with hypothesis tests. The obtained findings are providing information for decision making about when the modiffication is performed and whether it is feasable from the point of lessors and lessees.