Yunan kaynaklarına göre Eleftherios Venizelos'un ilk iktidarı sırasında Türk-Yunan ilişkileri (1909-1915)
According to Greek sources relationship between Turks-Greeks duri̇ng the fi̇rst administration of Eleftherios Venizelos (1909-1915)
- Tez No: 465589
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ERHAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşları 1912-1913, Eleftherios Venizelos, Girit, Selanik, 1913 Londra Barış Antlaşması, Balkan Wars 1912-1913, Eleftherios Venizelos, Crete, Thessaloniki, Treaty of Peace London 1913
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
1909-1915 yılları arasındaki dönem modern Yunanistan tarihinde önemli olduğu kadar son dönem Osmanlı Devleti tarihinde de önemli dönüşümlerin yaşandığı bir süreçtir. Özellikle Balkan Savaşlarının ardından Osmanlı Devleti siyasi, ekonomik ve askeri olarak yeni politikalar aramaya başladı. Eleftherios Venizelos 1910 yılında Yunanistan Başbakanı olduğu zaman batılı devletler artık Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünü (Girit Sorununda olduğu gibi) savunmuyorlardı. Eleftherios Venizelos çıkarlarının uyuştuğu İngiltere ile ortak bir politika izledi. Bu uluslararası konjonktür Venizelos'un Megali İdea görüşleri çerçevesinde popülist söylemlerle halk desteğini kazanmasını beraberinde getirdi. Balkan Savaşları ise döneme damgasını vuran ve günümüze kadar devam eden (Ege Adaları ve 12 Adalar tartışmaları gibi) sorunların başlangıç noktasını oluşturdu. Venizelos'un iki kıta beş denizden oluşan büyük Yunanistan hedefi gerçekleşmemiş olsa da 1909-1915 dönemi hem modern Türk tarihi hem de modern Yunan tarihi için sonraki dönemleri de etkileyen önemli gelişmelere sahne olmuştur.
Özet (Çeviri)
1909-1915 ise queit important period for modern Greek History as it as important for history of last period of Ottoman State we can descripe as a metamorphosi. Especially after Balkan Wars Ottoman Empire look for new ways in military, political and ecomonic actions. When Eleftherios Venizelos became a Prime Minister of Greece in 1910, Great Powers which were not agree united Ottoman State ( like Cretan question ) anymore. Venizelos follows common policies with Allies (mostly with England) which had common interests. This İnternational conjunkture helped Venizelos to focus on Megali İdea ( Great idea ) of Greece. His political targets and populist speeches brought him supports by the Greek nation. Maybe, he could not be able to achieve Megali İdea of Greece wich had two continent and five seas but both for modern Turkish and Greek history this period follows new historical devolopment until today.