İstanbullu gençlerin kent imgesi: Kağıthane örneği
İstanbul youths' city image: The case of Kağıthane
  1. Tez No: 465588
  2. Yazar: MERVE AYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kent imgesi, Keşif, Deneyimleme, Hafıza, Fotoğraf, Görsel sosyoloji, City image, Discovery, Experience, Recollections, Photography, Visual sociology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalışmada İstanbullu gençlerin kent imgesi Kağıthane örneği üzerinde incelenmiştir. Gençlerin kent imgesi, (1) İstanbul imgesi, (2) Kağıthane imgesi, (3) İstanbul'u keşfetme, (4) İstanbul'u deneyimleme ve (5) hafızalardaki İstanbul olmak üzere 5 tema altında ele alınmıştır. Bu çalışmada görsel sosyoloji yöntemi ve nitel araştırma yöntemi birlikte kullanılmıştır. 18 katılımcı ile yüz yüze görüşmeler yapılıp haritalar çizdirilmiş, fotoğraflar çektirilmiş ve derinlemesine mülakat yapılmıştır. Haritalar ve fotoğraflar görsel sosyoloji yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde imge, keşif, deneyim, bellek ve fotoğraf kavramları değerlendirilmiş. İkinci bölümde görsel sosyolojinin yöntem ve tekniği anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise saha çalışması sırasında elde edilen bulgular katılımcıların çizdiği haritalar ve çektiği fotoğraflar ile birlikte okuyucuya sunulmuştur. Sonuç bölümünde ise araştırma bulguları değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda gençlerin İstanbul imgesinde üretim değil tüketim mekanlarının ön planda olduğu fark edilmiştir. İstanbul'un karmaşık bir yapıya sahip olduğu, bu karmaşık yapının iki ayrı uç olarak ifade edilmesine rağmen kimsenin kendini bir taraf olarak belirtmediği dolayısıyla bir kimliğe dönüşmediği tespit edilmiştir. İstanbul'un hızla değişen yapısına gençlerin uyum gösterdiği, değişen siluete alıştıkları gözlemlenmiştir. Gençlerin kenti çalışırken deneyimledikleri, imge ile deneyimin genellikle örtüşmediği ortaya çıkmıştır. İmge ile deneyimin birlikte görüldüğü yerler olarak AVM'ler ve türbeler ile karşılaşılmıştır. Ayrıca fotoğraf çekmenin kenti keşfetme ve deneyimlemede büyük bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examines city image from the perspective of youths in Kağıthane, Istanbul. It has been arranged in five categories: (a) Image of Istanbul, (b) Image of Kağıthane, (c) discovering Istanbul, (d) experiencing Istanbul, and (e) Istanbul in recollections. In this study, visual sociology and qualitative research methods have been used together. Eighteen participants were interviewed in depth, made to draw cognitive maps, and take photographs. The maps and the photographs were analyzed using the methodology of visual sociology. The study's first chapter examines the notions of image, discovery, experience, recollections, and photographs. The second chapter introduces the method and techniques of visual sociology. The third chapter displays the fieldwork findings along with the interviewees' cognitive maps and photographs. The final chapter evaluates these findings and makes suggestions for further studies in the field. The results of the research suggest that places of consumption rather than production are prioritized more. Istanbul is understood to have a complex structure, and although this structure has been expressed as two distinct points, no one identified themselves with any one side. Youths were observed to adapt to the rapidly changing structure of Istanbul, getting accustomed to its changing skyline. Youths were also discovered to experience the city through work, and their images and experiences don't usually coincide. Places where images and experiences overlap are shopping malls and tombs. Also, taking photographs was observed to have a big impact on discovering and experiencing the city.