Uluslararası ilişkilerde yumuşak gücün kullanımı ve Rusya'nın yumuşak güç araçları
The use of soft power in international relations and Russia's soft power tools
- Tez No: 465597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak güç, Rusya'nın yumuşak gücü, Rus dış politikası, Rusya'nın yumuşak güç araçları, Rossotrudnichestvo, Soft power, Russia's soft power, Russian foreign policy, Russia's soft power tools, Rossotrudnichestvo
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Siyasi ve ekonomik süreçlerin küreselleşme ile birlikte artan bağımlılığının bugünkü koşullarında herhangi bir zorlamanın kullanılması durumunda, yüksek olasılıkla kendine karşı daha sert dönüşler içerdiğinden etkilemenin“yumuşak güç”gibi dolaylı yöntemler dünya siyasetinin önemli enstrumanı/aracı olarak daha çok öne çıkmaktadır. Joseph Nye tarafından 1990'larda ortaya konulan yumuşak güç kavramı dünyada çok tartışılmıştır ve kullanmaya başlamıştır. Bu çalışma, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bağlamında yumuşak güç ve kamu diplomasisi kavramlarına tarihsel ve kuramsal olarak incelemekte, yumuşak gücün dünyadaki başarılı örneklerini analiz etmektedir. Sovyet sonrası kaybettiği otoritesi, imajını ve gücü yeniden kazanmaya çalışan Rusya'nın dış politikası ve yumuşak güç politikasını araştırmaktadır. Ayrıca Sovyet dönemindeki birikimlerinden yararlanarak Rusya Federasyonu'nun yumuşak güç veya kamu diplomasisi araçlarını yeniden canlandırma süreçleri, Rusya Federasyonu'nun dış politikasını uygulamakta yumuşak gücün ne kadar etkili bir araç olduğu, bu alandaki Rusya sivil toplum kuruluşlarının işlevleri önemliliği, özellikle Rossotrudnichestvo kuruluşunun faaliyetleri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to current state globalization (of political and economic processes) resulted in growing interdependence, it is assumed that the use of force leads to more harsh reaction from an outside world and negative consequences to a hard power user. Therefore, indirect tools like soft power have become more preferred by actors of world politics. After Joseph Nye presented the concept of“soft power”in 1990s, all countries started to discuss the concept and succeed in applying the soft power in their foreign policy. This study aims to conduct a historical and theoretical analysis of the concepts of soft power and public diplomacy, and to present examples of soft power`s successful application in the world. Moreover, it aims to study Russia's foreign policy and soft power politics which Russia uses to regain its power and image diminished after the Soviet Union`s dissolution. It also examines the importance of Russian NGOs, especially the activities of Rossotrudnichestvo, in the process of reviving the soft power and public diplomacy tools that were successful during the Soviet era, how effective the soft power is in exercising the foreign policy of the Russian Federation.