Rus- Çeçen ilişkileri bağlamında çatışma ve işbirliği dinamikleri
Dynamics of conflict and cooperation in the context of Russian-Chechen relationships
  1. Tez No: 465619
  2. Yazar: BEYZA GÜLİN GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. GÜLDEN AYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çeçen, Rus, Kimlik, Çatışma Analizi, Çatışma Dinamikleri, Çatışma ve İşbirliği, Chechen, Russian, Identity, Conflict Analysis, Dynamics of Conflict, Conflict and Cooperation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu tez, Rus- Çeçen ilişkileri bağlamında çatışmayı doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen çatışma ve işbirliği dinamiklerini analiz etmektedir. Çalışmada ilk olarak, Çeçen ayrılıkçılarla Rusya arasında çatışmaya yol açan faktörler tartışılacaktır. Ardından, hem Çeçenlerin Ruslarla ilişkilerine hem de Rusların Çeçenlerle kurduğu ilişkilere etki eden çatışma ve işbirliğine yol açan stratejiler tartışılacaktır. Bu tez aynı zamanda, Rusya ve Çeçenistan üzerinden, her iki bölgede meydana gelen günlük olayları takip ederek ve radikal İslami grupların faaliyetlerini göz önünde bulundurarak çatışma sonrası Rusya ve Çeçenistan'a yönelik yaklaşımları incelerken geleceğe yönelik olasılıklar ve tartışmaları araştıracaktır. Aynı zamanda bu çalışma, Çeçenistan'daki radikalleşme sürecini de incelemektedir. 1991 yılında bağımsızlık için milliyetçi bir ayaklanma başlamıştı, fakat zamanla Çarlık döneminde olduğu gibi İslamcı radikalizme dönüşmüştür. Bu çalışmanın bir diğer amacı da Çeçenistan'daki radikalleşmenin kendine özgü ve dini görüntüsünün arkasındaki nedenleri ortaya çıkarmaktır. Bu nedenle, Çeçenistan'daki sosyo-ekonomik durum, sosyal hareketler, terörizm olgusu, yasadışı faaliyetler ve Kuzey Kafkaslar'daki etnik çatışmalar Çeçenistan'daki gerçek durumu daha iyi anlamak için analiz edilmiştir. Yanı sıra, terörizm ve İslami radikalleşme vakalarında hangi unsurların sorumlu olduğunu göstermek için hem Rus hem de Çeçen politikaları detaylı bir şekilde incelenmektedir. Sonuç olarak, küresel İslami radikalizm ve terörizmin etkisinin yerel bir sorunu bölgesel bir çatışmaya dönüştürdüğü ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, bu çalışma sadece söz konusu çatışmanın temel nedenini anlamaya değil aynı zamanda küresel çatışmaların geleceği için çatışmayı önleyici yöntemlerin geliştirilmesine de yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the events directly and indirectly related to dynamics of conflict and cooperation in the context of Russian-Chechen relationships. Firstly, factors leading to the conflict between the Russia and the Chechen separatist will be discussed. Later, strategies causing to conflict and cooperation in both Russia's relations with Chechnya and Chechens' relations with Russia will be examined. This thesis will also explore the future possibilities regarding relations between Russia and Chechnya, following daily agenda in both places, noting the radical Islamic groups' activites and surveying the Russia and Chechnya approach towards the post-conflict. Also, the process of radicalization in Chechnya is evaluated. 1991 nationalist insurgency for independence had begun that eventually turned into Islamic radicalism like it was under the Tsar. Thus, another aim of this study is to figure out reasons behind the incidents of this specific or religious form of radicalism in Chechnya. So, the socio-economic situation, social movements, terrorist episodes, illegal activities in Chechnya and ethnic conflicts in the North Caucasus were analyzed to reach a better understanding of the real situation in Chechnya. Furthermore, both Russian and Chechen policies were analyzed in depth to display which of these elements carry the main responsibility of Islamic radicalization and terrorism. Eventually, the effect of global Islamic radicalism and terrorism transformed a domestic issue into a regional conflict. As a matter of fact, this study does not only aim to comprehend the root causes of the conflict but developing the preemptive methods for the future of global conflict.