Meyerhold ve Grotowski tiyatrosunda beden
The body in Meyerhold's and Grotowski's theatre
- Tez No: 465627
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN KEREM KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Stanislavski, Konstantin, Grotowski, Jerzy, Meyerhold, Vsevolod, beden, gündelik dışı teknik, Stanislavski, Konstantin, Grotowski, Jerzy, Meyerhold, Vsevolod, body, extra daily techniques
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez, Meyerhold ve Grotowski tiyatrosunda bedenin ve bedensel çalışmaların işlevi ve öneminden hareketle, beden odaklı çalışmaların ve gündelik-dışı oyunculuk tekniklerinin, mesleki hazırlık ve yaratım sürecinde, oyuncuya sağlayabileceği kazanımların araştırılmasına yöneliktir. İlk bölümde, kısaca Stanislavski'nin“fiziksel eylem metodu”ndan bahsedilmekte, ikinci bölümde ise ayrıntılı olarak Meyerhold ve Grotowski'nin yöntemleri üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde, bu tiyatro ustalarının fiziksel çalışmalarından yola çıkarak, bedenin, gündelik dışı teknik, zihin, duygu, doğallık, organiklik ve teatrallik ile ilişkisi sorgulanmakta, sonuç olarak oyunculuk çalışmasında bedenin rolü incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the contributions of physical training and extra-daily acting exercises to the actor during the professional preparation and creation with reference to function and importance of body and physical training in the Meyerhold and Grotowski's theatre. The first part briefly explains Stanislavsky's“method of physical actions”; the second part elaborate on methods of Meyerhold and Grotowski. On the basis of these theatre masters' works on physical training, the third part examines the relation of the body with extra-daily techniques, mind, feeling, naturality, the organic unity and theatricality; and the last part points out the role of body in acting training.