Grotowski tiyatrosunda 'bütünsel edim'
Total act' in the Grotowski's theater
  1. Tez No: 413759
  2. Yazar: DENİZHAN ÜLGEN DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İftira, Adliye, Hukuki Menfaat, İhbar, Şikâyet, Maddi İftira
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Kuramları, Eleştiri ve Dramaturgi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
''Grotowski Tiyatrosunda ''Bütünsel Edim'''', tiyatroyu bir ''yaşam edimi'' olarak gören Grotowski'nin, oyuncunun sanatına yaklaşımını incelemektedir. Oyuncunun sanatı, insanın dünyada bulunuşunun izahına yönelik bir ''edim'' olarak kavranır Grotowski tiyatrosunda. Grotowski'nin ''bütünsel edim'' olarak adlandırdığı oyuncunun bu edimine Arthur Rimbaud'nun ''Ben bir başkasıdır'' formülünün ışığında bakmaktadır bu çalışma. Dolayısıyla da çalışmanın kavramsal zeminini Arthur Rimbaud'nun ''Ben bir başkasıdır'' formülü oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı ise Stanislavski ve Meyerhold'un çalışmalarından yola çıkılarak ''bütünsel edimin'' nasıl mümkün kılındığının gösterilmesidir.
Özet (Çeviri)
The concept of ''total act'' in the Grotowskian theater examines Grotowski's approach which comprehends the theater as a way of life to artists. The Grotowski's theater understands playing as an act which gives meaning to existence of human being. This study looks at such an act which Grotowski calls as ''total act'' through the light of Arthur Rimbaud's notorious motto : ''I is another''; in other words, the theoretical background of this study depends on Rimbaud's formulation of ''I is another''. By drawing on this theoretical framework and Meyerhold's and Stanislavki's studies, the thesis aims to demonstrate how the concept of ''total act'' embodied.