Türkiye'de kentsel dönüşüm politikaları ve finansman modelleri
Urban transformation policies and financing models in Turkey
  1. Tez No: 465628
  2. Yazar: AYÇA DOĞANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel Dönüşüm, Finansman Modelleri, İmar Haklarının Transferi, Gayrimenkul Sertifikaları, Gayrimenkul Borsası, Urban, Urban Regeneration, Financing models, Transfer of Development Rights, Real Estate Certificate
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
İnşaat sektörü, Türkiye'nin bugününü ve yarınını şekillendirerek, geleceğin altyapısını oluşturan, oldukça önemli bir sektördür. Ülke ekonomisine yön veren lokomotif sektörlerden biri olarak nitelendirebileceğimiz inşaat sektörü, bağlı olduğu birçok alt sektörü geliştirerek, büyümesinde etkili olmanın yanı sıra makroekonomik açıdan ülke ekonomisine de olumlu katkıları bulunmaktadır. İnşaat sektörünün, bu ve benzeri birçok nedenle, özellikle ekonominin temel sorunlarından olan büyümeyi destekleyici, işsizliği ise azaltıcı etkileri bulunmaktadır. Yoğun göç nedeniyle kentlerde oluşan çarpık yapılaşma, güvensiz binaların oluşmasına neden olmuştur. Türkiye'nin deprem kuşağında olan bir bölgede yer aldığı düşünüldüğünde, düzensiz, sağlıksız, afet riski taşıyan söz konusu yapıların yeniden üretilmesi, yenilenmesi veya dönüştürülmesi için uygulamalar yapılmalıdır. Bu kapsamda kentsel dönüşüm politikaları gerçekleştirilmektedir. Kentsel dönüşüm projeleri ile ortaya çıkacak olan katma değer ve istihdam artışı ülke ekonomisini olumlu anlamda etkileyecektir. Ancak, söz konusu uygulamalar ile oluşacak maliyetlerin kim tarafından üstleneceğinin ve kentsel dönüşümün finansmanının modellerinin ne olacağının belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada, daha önce yapılan çalışmalarda eksikliği hissedilen kentsel dönüşümün finansman modellerinin ne olabileceği konusu incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde ise Türkiye'de kentsel dönüşümün finansman modellerinin henüz oluşturulmadığı ve çalışmaların bu doğrultuda sürdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The construction industry sector is an important sector which forms the infrastructure of the future by shaping Turkey's present and future. The construction industry sector, which can be defined as one of the leading sectors which dominate the country's economy, has a positive impact on the country's economy in terms of macroeconomics as well as being effective in its growth by developing many subsectors to which it belongs. The construction industry sector is supporting growth in this and many other similar reasons, especially from the basic problems of the economy, while unemployment has mitigating effects. Choatic construction in cities due to intensive migration has caused insecure buildings. When Turkey is thought to be located in an earthquake zone, applications should be made for the regeneration, renewal or conversion of irregular, unhealthy, disastrous structures. In this context, urban transformation policies are realized. The increase in added value and employment that will be generated by urban transformation projects will positively affect the country's economy. However, it is very important to determine who will incharge of the costs that will arise through such applications and what will be the models of financing the urban transformation. In this study, it is attempted to examine what might be the financing models of urban transformation that have been lacking in previous studies. In the conclusion of the study, it is seen that the finance models of urban transformation in Turkey have not been established yet and the studies are contining in this direction.