The ethico-aesthetics of machinic components in Thomas Pynchon's gravity's rainbow: A Deleuzoguattarian approach
Thomas Pynchon'ın gravity's rainbow'undaki makinesel bileşenlerin etik-estetiği: Deleuzoguattarici yaklaşım
- Tez No: 465633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASİNE ŞEN KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Thomas Pynchon, Gravity's Rainbow, postmodern Amerikan edebiyatı, Gilles Deleuze, Félix Guattari, soyut makineler, semiyotik söylem analizi, meta-etik, posthümanist estetik, Thomas Pynchon, Gravity's Rainbow, postmodernist American literature, Gilles Deleuze, Félix Guattari, abstract machines, semiotic discourse analysis, metaethics, posthumanist aesthetics
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma Gilles Deleuze ve Félix Guattari'nin semiyotik kuramı üzerinden, Thomas Pynchon'ın Gravity's Rainbow romanındaki makine kavramını etik ve estetik bağlamında incelemeye odaklanır. Bu kapsamda Pynchon'ın yazınındaki makinelerin işlevlerini sosyopolitik açıdan ele alan literatürü gözden geçirmekle birlikte Deleuze ve Guattari'nin semiyotik kuramındaki ilgili kavramların detaylı bir tasnifini sunar. 1970'lerden günümüze kadar Pynchon çalışmalarındaki, Pynchon'ın romanındaki makinelerin, genel anlamda teknolojinin bir baskı ve kontrol aracı olarak, özelde romandaki roket imgesinin fallik bir yıkım sembolü olarak yeniden üretildiğini savunan hakim görüşün aksine, bu çalışmada Pynchon'ın sadece teknoloji karşıtlığını ansiklopedik romanıyla belgeleyen veya bu karşıtlığı yoğun olarak beslendiği tekno-sosyal ağın içinde ılımlı bir seviyeye indiren bir yazar olmadığı savunulur. Aksine, Deleuze ve Guattari'nin teknofobiye de saf bir teknoloji savunusuna da mahal bırakmayan; insanmerkezciliğin, düalitenin ve tüm kimliklerin ötesine uzanan kuramının ışığında, Pynchon'ın romanındaki makinelerin ve makine-karakterlerin yakın okuması sunmaktadır. Bu alternatif yaklaşımla, Gravity's Rainbow romanındaki makinesel öğelerin yalnızca birer temsili üretim olmadığı, Pynchon'ın aynı zamanda makine kavramını Deleuze ve Guattari'nin felsefesiyle paralel olarak yeniden tanımladığı ve temsili aşan bu yeni yazınsal makineleri yine aynı felsefeyle paralel olan bir etik-estetik paradigma içinde kendi romanını biçim(siz)lendirmek ve bu romanı güncel tekno-sosyal ağın içindeki baskı araçlarına karşı verilen kültürel mücadelenin zeminine oturtmak için kullandığı ortaya konulur.
Özet (Çeviri)
The present study focuses on examining the concept of the“machine”in Thomas Pynchon's Gravity's Rainbow, as it pertains to ethics and aesthetics, from the semiotic theory proposed by Gilles Deleuze and Félix Guattari. In this context, it provides a literature review on the sociopolitical functions of machines in Pynchon's literature and a comprehensive taxonomy of Deleuze and Guattari's semiotic theory. This study argues that Pynchon neither sheerly documents his opposition against technology through his encyclopedic novel nor moderates this opposition by remaining within the technosocial network out of which he creates his novel, contrary to the prevailing convinction in Pynchon scholarship since the 1970s that Pynchon's machinery, be it technology in general as a means of oppression and control or the rocket image in the novel as a phallic symbol of destruction, is merely a reproduction. On the contrary, the study provides a close reading of machines and machinic characters in Pynchon's novel from the perspective of Deleuze and Guattari's theory which defies both technophobia and a naive championing of technology, and moves beyond anthropocentrism, duality and every identity. Through this alternative approach, it is demonstrated that the machinic components in Gravity's Rainbow are not merely mimetic reproductions, but Pynchon also reformulates the concept of the machine in parallel with the philosophy of Deleuze and Guattari, and uses these new nonrepresentational literary machines in an ethico-aesthetic paradigm (still in tune with the same philosophy), in order to (de)structure his own novel and place the novel on to the active ground of resistance against the means of oppression within the contemporary technosocial network.