Ulus ötesi deneyimler ve 'Türk-Alman' olmanın anlamı
Transnational experiences and the meaning of being a 'Turkish-German'
  1. Tez No: 465632
  2. Yazar: OYA TOPDEMİR KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KIRIMLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus ötesi deneyim, kimlik, bellek, kültürel aktarım, Türk-Alman”, Trans national experience, identity, memory, cultural transmission, Turkish German”
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmada, ulus ötesi deneyimlerle kimlik kurguları arasındaki ilişkiye odaklanıldı. Araştırmanın örneklemi, annesi Almanya babası Türkiye uyruklu 17-75 yaş aralığında olan 45 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada, en az elli yıllık bir geçmişi olan ve ulusları aşan ortak bir tarihe yönelik, içeriden tanıklık etmiş bir kuşak tarafından yapılan değerlendirmelere yer verildi. Çalışmanın alan araştırması kısmı, hem gözlem hem de mülakat formları (nitel ve nicel) eşliğinde 2015 yılında Türkiye'de yapılan görüşmelerden oluşmaktadır. Örnekleme erişim, bir yer, mekan ve kurum/kuruluşa bağlı olmaksızın ağırlıklı olarak kartopu yöntemi ile gerçekleştirildi. Bu çalışmada, İkinci Dünya Savaşı belleği, misafir işçi göçünden farklı bir göç yapısı,“yabancı/öteki”olanla akrabalık oluşturma biçimleri ve ulusla sınırlanmayan kimlik üretimleri ortaya konuldu. Önceki kuşaklardan kendilerine aktarılan belleği, çoğu zaman kendilerinin de tanık oldukları deneyimleri ve kendi kişisel deneyimlerini yorumlayan çocuklar (görüşülenler), kimlik kurgularını,“Türk”,“Alman”ve hatta farklı dillerle ve ulus kurgularıyla da yoğun temasları olmasına bağlı olarak bu kimlikler içinden yeniden oluşturmaktadır. Bir başka ifadeyle,“Türk-Alman”olmanın anlamı, birden fazla kuşağın deneyimlerini kapsayan aktarımla ve yaşanılanlarla oluşturulan aile tarihinin ve kişisel tarihin harmanlanıp yeniden oluşturulmasıyla kurulmaktadır. Ulusları aşan temaslar, kimliklerin zaman içinde bütünleşik, iç içe ve çoğul bir formda kurgulanarak yeniden üretilmesinde büyük bir pay sahibidir.
Özet (Çeviri)
Relations between transnational experiences and identity constructions are focused upon in this study. The domain of the study is the 45 individuals between ages of 17-75 whose mothers are of German and fathers of Turkish origin. Comments of a generation who had witnessed a common history of at least fifty years that overcrosses the nations have been taken into the study. The field study of the work consists of interviews done in Turkey in 2015 using both observation and interviews (qualitative and quantitative) technique. The access to individuals is achieved by the snowball method with no attachment to a place, site, association or institution. In the study the WWII war memory, a different migration form than of guestworker's immigration, ways of forming family bonds with an“outsider/other”, and identity formations not limited to nations are presented. The children (whom we have interviewed) that take the transferred memory from the previous generations assembling the experiences they have themselves witnessed, compose their own identity constructions due to their close ties to two (or more) languages, and national identity formations. In other words, the meaning of being“Turkish-German”is constructed upon multi generational transmission of experiences and combining personal and family histories together. Trans national encounters have great roles on reconstruction/defining identities sometimes unified, nested, and in plural forms and edited again in time.