Sultanbeyli'de şehirsel gelişim
Urban development in Sultanbeyli
  1. Tez No: 465691
  2. Yazar: FEYAZ BİLGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAYARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sultanbeyli, Türkiye, Şehir, Gelişim, Göç, Sultanbeyli, Türkiye, Cıty, Development, Immıgratıon
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma Sultanbeyli'de şehirsel gelişimin, fizikî ve beşerî Coğrafya açısından incelenmesine yöneliktir. 1957 yılında Sultanbeyli köy olarak kurulan ancak TEM Otoyolu'nun Köyün içinden geçmesi bu alanı cazip hale getirerek aşırı göç almasına neden olmuştur. 1985-1990 yılları arasında hızlı yapılaşma etkinliklerinin neticesinde ise, Sultanbeyli bugünkü haline ulaşmıştır. Türkiye'nin en hızlı göç alarak büyüyen ilçelerinden biri olan Sultanbeyli'nin coğrafi özellikleri ve şehir yapısı incelenmiş olup kentin coğrafi mevkii ve yakın çevresinin beşerî özellikleri, iktisadî faaliyetleri, başlıca fonksiyonları ele alınan başlıca konulardır. Bununla birlikte Sultanbeyli Kentsel Dönüşüm Projesi'nin kente kazandıracağı değişimler de çalışmada ele alınan bir diğer önemli konudur. Kentin kültürel ve tarihi dokusunun korunmasına yönelik çalışmalar ve mevcut sorunların aşılması için alınması gerekli tedbirler ve öneriler sonuç bölümünde sunulmuştur. Bu çalışma esnasında gözlemleme, araştırma ve incelemeler yapılmıştır. Ayrıca Sultanbeyli Belediyesinin gerekli idari birimlerin kaynaklarından istifade edilmiştir. Yapılan çalışmanın Sultanbeyli'nin mevcut ve süregelen sorunlarının aşılmasına katkıda bulunacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Sultanbeyli's urban development structure in physical and terms of humanity. Sultanbeyli was founded as a village in 1957; however the TEM highway passing through the village has led to excessive migration making it attractive. Due to the swift construction activities occurred between the years of 1985-1990, Sultanbeyli has reached its present form. The geographical features of Sultanbeyli, one of the rapidly growing district of Turkey due to excessive migration it gets, and its urban structure have been examined, the geographical location, its surrounding's social features, its economical and its main functions were the topics studied. In addition, the acquisitions came from the changes the Sultanbeyli Urban Conversion Project bring is the other important subject discussed in this study. Works towards to conserve the city' cultural and historical patterns (elements), the measures and proposals needed to overcome the current problems are presented in the final section of the study. Observations made during this study are based on research and studies. Also, we benefited from sources from the administrative units of Sultanbeyli Municipality. It is hoped that the studies will contribute to overcome the present and ongoing problems of Sultanbeyli.