Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının politikaları ve politikaların etkinliği
Social assistance and solidarity foundation policies and activities of policies
  1. Tez No: 465701
  2. Yazar: EKREM GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YAKAR ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sosyal Hizmet, Sosyal Yardım, Vakıf, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Social Policy, Social Services, Social Assistance Foundation, Social Assistance and Solidarity Foundations
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnsanlar yaratılışları gereği, muhtaç olanlara yardım etme eğilimindedir. Önceleri insanlar, muhtaç insanlara bireysel yardımda bulunmuşlardır. Medeniyet seviyesi geliştikçe, bireysel yardımlaşma kurumsal yardımlaşmaya dönüşmüş ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumları ortaya çıkmıştır. Toplumumuzun sosyal yardım ve dayanışma için oluşturduğu kurumların en önemli örneklerinden biri de yerelde oluşturulması araç olarak belirlenen ve bu çerçevede her il/ilçede kurulmuş olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıdır. Günümüzde toplumun ekonomik ve sosyal açıdan en dezavantajlı kesiminde bulunan yoksul ve muhtaç durumdaki vatandaşlara SYD Vakıfları aracılığıyla sosyal yardımlar ve proje destekleri sağlanmaktadır. Bu çalışmada SYD Vakıfları aracılığıyla yürütülen sosyal ve proje destekli yardımların, yardım alan hanelerin yaşamlarında ne tür değişimler meydana getirdiği, yapılan yardımların fayda sahipleri üzerindeki etkinliliğinin ne olduğu, SYD Vakıflarının politikalarının ne kadar başarılı olduğu, vakıf politikalarının etkinliğinin artırılması için neler yapılması gerektiği, Karaman İli ve Karaman İli İlçeleri (Ermenek, Başyayla, Sarıveliler, Kazımkarabekir, Ayrancı), Hatay/İskenderun İlçesi ve Mersin/Mut İlçesi SYD Vakıfları'ndan ayni ve nakdi yardım alan 200 kişilik bir örneklem üzerinde yapılan saha araştırması kapsamında cevaplanmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamındaki yararlanıcıların yardımlardan/proje desteklerinden yararlanmadan önceki ve sonraki sosyo-ekonomik durumlarının karşılaştırılmasına ve yararlanıcıların, yardımlara/proje desteklerine ilişkin görüşlerine bakıldığında SYD Vakıflarının yararlanıcıların asgari ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli görevler üstlendiğini ancak bu yardımların yoksul kesimin sadece asgari düzeyde ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük bir işlevi olduğunu, genel itibariyle ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını, İngiltere'deki Yoksul Yasaları'ndan başlayıp, sosyal devletten neoliberal devlete sosyal politika anlayışının tarih içinde dönüştüğünü ancak yoksullara yapılan sosyal yardımların sonuçları açısından bakıldığında ise, bu yardımların yoksulluğu ortadan kaldırmadığını ve yoksulluğun yönetildiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Humans have tendency to helping poor people instinctively. In the past people helped the poors individually. With the increasing of civilizatıon, individual solidarity turned in to institutional solidarity. So social assistance and solidarity institution has emerged. One of the example of social assistance and solidarity is foundation which determined as vehicle forming the local for helping poor people. And for this reason, social assistance and solidarity foundation was established in every province and district. Today, social assistance and supporting of the project was provided by the way of social assistance and solidarity foundation to people in despair and deprived, who lives in the most desadvantages part of society economically and socially. In this study helpings conducted by the way of social assistance and solidarity foundation, we studied to answer; what kind of differencies happen in user's life, what is the efficiency of helpings to beneficiaries, how succesful of policy of social assistance and solidarity foundation, what to do for increasing the efficiency of foundation policy, we studied to answer as a research for 200 people who take material, financial aid by the social assistance and solidarity foundation in Karaman, the district of Karaman (Ermenek, Başyayla, Sarıveliler, Kâzımkarabekir, Ayrancı) Hatay and the district of Hatay, İskenderun and Mersin the district of Mersin, Mut. Beneficiaries, who is under the research of social assistance and solidarity foundation, is to compare helpings before and after socio -economical situation. And when we look the opinions of beneficiaries about their supporting of project, social assistance and solidarity foundatıon takes a big role to compensate the minımum level needs for beneficiaries. But this subventıons have functions to compensate the minımum needs of poor people.As a general social assiatance and solidarity foundatıon brings out that providing needs of poors is insufficient. And when we glanced at first“poor laws”of English, social policy perception changed throughout history from social to neo liberal state. But if we look at the results of social assistances, we can see management of poverty and this subventions didn't abolish the poverty.