Astana EXPO-2017 Fuarı kapsamında Essil idari bölgesinin kentsel dönüşümü
Urban transformation of Essil administrative district due to Astana EXPO-2017
  1. Tez No: 465705
  2. Yazar: DIANA OMAROVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR GİRİTLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, Astana EXPO-2017 Fuarı, Essil idari bölgesi, Urban transformation, Astana EXPO-2017 Exhibition, Essil administrative district
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bugünlerde yaşadığımız kentsel mekanlarda sanayileşme, neoliberal politikalar ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak kentleşme süreçlerinde mekansal, fiziksel, siyasal, çevresel ve toplumsal değişimler meydana gelmektedir. Böyle bir dönüşümün kapsamlı bir alanın olduğunu göz önünde bulundurarak, bu tez çalışmasında gelişmekte olan Kazakistan ülkesinin başkenti Astana'da uygulanacak olan EXPO-2017 Fuarının Essil idari bölgesinin dönüşümüne sağladığı katkısı farklı açıdan ele alınacaktır. Kentin gelişim seviyesini yükseltmek ve dünyaya tanıtmak için Astana EXPO-2017 Fuarı gibi çeşitli uluslararası aktivitielere ev sahibi olmaya aktif bir şekilde başvurmaktadır. Bunun neticesinde kentin en büyük ve modern idari bölgesi sayılan Essil idari bölgesi dönüşüm sürecini yaşamaktadır. 2008 yılı kurulan Essil idari bölgesi bugünlerde Astana kentinin megapolis imajını oluşturmakta kilit rol üstlenmektedir. Ayrıca, bu bölge yenileme ve dönüşüm açısından önemlidir. Cumhuriyet'in yönetişim sistemi ve idari bakanlıklar, uluslararası konsolosluklar, büyük iş merkezleri bu bölgede bulunmaktadır. EXPO-2017 Fuarının düzenlenmesi bu bölgenin fiziksel, mekansal, mimari, sosyal ve iktisadi yapısını etkilemektedir. Fuara hazırlık aşamasında Essil idari bölgesinde yeni lüks konutlarının üretilmesi, işlevsel dönüşüm, arsa değerinin değişmesi, yüksek kaliteli altyapının inşaası, inşaat sektörünün canlandırılması, kültürel aktivitelerin artması gibi dönüşüm olguları gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
With regard to industrialization, economic development and neoliberal policies the urban areas we are living in today are undergoing physical, political, environmental and social changes within the process of urbanization. Considering the large scope of such transformation, this thesis will analyze transformation of Essil administrative district of Astana, the capital city of Kazakhstan, which hosted EXPO-2017 Exhibition from different prospectives. To raise the status of the city and to become well known in the world Astana has been actively applying to host international events such as the EXPO-2017 Exhibition. As a result Essil district which is considered the largest and the most modern part of Astana is undergoing transformation. Having been founded in 2008 Essil administrative district is playing a key role in creating Astana`s image as a megapolis. In addition, this district is important for urban regeneration and transformation. The governance system of the Republic, administrative ministries, international embassies, major business centers are located in this district. The hosting of EXPO-2017 Exhibition has been affecting the physical, spatial, architectural, social and economic structure of the district. Its a result of the exhibition in Essil district, transformation, such as new luxury housings, functional transformation, changes in land value, appearance of high quality insfrastructure, revival of construction industry, increase of cultural activities can be observed.