Kabahat genel teorisi açısından vergi kabahatleri
Tax misdemeanors in terms of the general theory of misdemeanor
  1. Tez No: 465717
  2. Yazar: ALTAN RENÇBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA EKMEKCİ ÇALICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi hukuku, kabahatler hukuku, vergi ceza hukuku, vergi kabahatleri, vergi suçları, anayasal ilkeler, Tax Law, Misdemeanor Law, Tax Penal Law, tax misdemeanors, tax crimes, constitutional principles
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 538
Özet
Suç olmaktan çıkarma eğilimi neticesinde 2005 yılında suçlar ve kabahatler birbirinden ayrılmış, kabahatlere ilişkin düzenlemeler 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile yapılmıştır. Ancak aradan geçen zamana rağmen hala bir kabahat sistemi oturtulamamış, Kabahatler Kanunu ile içeriklerinde kabahat olan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gibi kanunların beraber nasıl uygulanacağı konusunda görüş farklılıkları meydana gelmiştir.“Kabahat Genel Teorisi Açısından Vergi Kabahatleri”isimli bu tezde temel olarak ideal bir vergi kabahatleri sistemi yaratılmaya çalışılmıştır. Bu ilk olarak suç-kabahat ayrımının yapılarak, kabahatler sistemine egemen olan ilkelerin tespiti; ardından da bu ilkeler bağlamında Türk vergi kabahatleri sisteminin ve uygulamasının değerlendirilmesi suretiyle yapılmıştır. Daha sonra ise bir fiili vergi kabahati haline sokan, onu diğer hukuka aykırı fiillerden ayıran hususların neler olduğu incelenmiştir. Ayrıca tespit edilen sorunların karşılaştırmalı hukukta nasıl çözümlendiğinin tespiti için, belli başlı ülkelerdeki vergi suçu ve kabahati sistemleri incelenmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a result of the tendency of decriminalization crimes and misdemeanors were separated from each other in 2005 and misdemeanor regulations were made by the Misdemeanor Act No. 5326. However, despite the time elsewhere, a misdemeanor system has not yet been established, and differences have arisen regarding how the Laws on Misdemeanors and the Law on Tax Procedure No. 213, which has misdemeanor in its contents, will apply together. In this thesis entitled“Tax Misdemeanors in Terms of the General Theory of Misdemeanor”, an attempt was made to create an ideal tax misdemeanor system. Firstly the distinction between crime and misdemeanors has been made and the principles that have dominated the system of misdemeanors have been identified and then this has been made in the context of these principles, by assessing the Turkish tax offense system and its implementation. Later on, it is examined what constitutes an actual tax offense, and distinguishes it from other unlawful acts. In addition in order to determine how the identified problems are resolved in comparative law, the systems of tax crimes and misdemeanor in the major countries have been examined and suggested.