Örgüte güven, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik bir araştırma
A research related to the relationship between job satisfaction, organizational trust and intention to leave the job
  1. Tez No: 465740
  2. Yazar: LAVDRIM REÇICA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Güven, İşten Ayrılma Niyeti, Kosova, Türkiye, Job Satisfaction, Organizational Trust, Intention to Leave the Job, Kosovo, Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırmada, Kosova'da ve Türkiye'de çalışanların iş tatminleri, işten ayrılma niyetleri ve örgütsel güvenleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının ortaya konması amaçlanmaktadır. Ayrıca bu araştırma, Kosova'daki ve Türkiye'deki çalışanların iş tatmin düzeyleri, örgütsel güven düzeyleri ve işten ayrılma niyetleri arasında bir fark olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Diğer bir ifadeyle çalışanların işlerinden duydukları memnuniyetin, örgütsel güvenin ve işten ayrılma niyetinin, ülkelere göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmektedir. Çalışmaya 38 adet dört yıldızlı otelden 291 çalışan dâhil edilmiştir. Verilerin analizinde Pearson korelasyon analizinden, bağımsız t-testinden ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Bunların yanında, bazı tanımlayıcı istatistiki analizlerden (frekans, standart sapma, yüzde dağılımları, aritmetik ortalama) de faydalanılmıştır. Araştırmada sonuç olarak, çalışanların iş tatminleri, işten ayrılma niyetleri ve örgütsel güvenleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca çalışanların bulunduğu ülkeye göre iş tatmini, örgütsel güven ve işten ayrılma niyeti düzeylerinin anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yine bazı demografik özelliklere göre de anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is focused on comparing the job satisfaction, organizational trust and intention to leave the job variables among Kosovo and Turkish employees working in four star hotels. Another main purpose of this study is to investigate if there exist any relationship between these three variables. 38 hotels have been conducted to perform this study. In order to analyze the data, three main statistical methods have been utilized, the Pearson correlation analysis, independent t-tests, and the one-way ANOVA. In addition to that, descriptive analysis such as frequency, percentage distributions, standard deviation and arithmetic mean have been performed, too. As a result of the analysis, it has been identified that there does exist a correlation among job satisfaction, organizational trust and intention to leave the job variables. Moreover, when the results of these three variables have been compared among employees in Kosovo and Turkey, a significant difference has been found. Besides these, according to some of the demographics, significant differences have been found, too.