Representations of hybridity prior to and after the colonial encounter in Midnight's Children and White Teeth
Gece Yarısı Çocukları ve İnci Gibi Dişler adlı romanlarda melezleşme kavramının sömürge dönemi öncesi ve sonrası ele alınışı
- Tez No: 465744
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA MELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültürel kimlik, melezleşme, tarihsel ve kültürel söylem, Cultural identity, hybridity, historical and cultural discourse
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, sömürgecilik sonrası edebi metinlerde melezleşme kavramının sömürge dönemi öncesi ve sonrası ele alınışını incelemeyi amaçlar. Tez, göç eden yerli karakterlerin ve onlardan sonraki kuşağın sömürü söyleminin kendileri için kurguladığı kimliği tarihsel ve kültürel açıdan sorgulamalarını ve yeni benlik arayışlarını analiz eder. Karakterler, geçmişi ziyaret ederek ve tekrardan yazarak, sömürgecilik öncesi ve sonrası kültür ve değerlerin iç içe geçmesiyle kendilerine melez bir kimlik yaratırlar. Birincil kaynaklar olan Salman Rushdie tarafından yazılmış Gece Yarısı Çocukları ve Zadie Smith tarafından yazılmış İnci Gibi Dişler melezleşme kavramını ikili karşıtlığı bozan ve homojen kültür fikrini reddeden üçüncü bir alan olarak önerirler. Sömüren ve sömürülen arasına yerleşmiş zıtlıklar ve ikili karşıtlıklar melezleşme kavramı tarafından uzlaşma alanına dönüştürülmüştür. Bu alan içerisinde, kültürel çeşitlilik fikri sömürgecilik sonrası oluşan kimlikleri anlama yolu olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the treatment of hybrid identities before and after the colonial encounter in post-colonial literary productions. It discusses the theme of the natives, immigrants and their children's search for a self in a revised historical and cultural discourse. In a space of merging cultures and values, opened up by the act of rewriting and revisiting both the past and present, they forge for themselves a hybrid identity. It will be argued that both Salman Rushdie's Midnight's Children and Zadie Smith's White Teeth posit the notion of hybridity as a third space that dismisses binary thinking and the idea of homogenous culture. Binaries and polarities embedded between the colonizer and the colonized are resolved into a negotiation of the space of representation. Within that space, the discourse of cultural diversity is presented as instrumental in understanding post-colonial hybrid identities.