Representations of the grotesque in William Golding's Lord of the Flies, Iain Banks' The Wasp Factory, and Neil Gaiman's The Ocean at the End of the Lane
William Golding'in Sineklerin Tanrısı, Iain Banks'ın Eşek Arısı Fabrikası ve Neil Gaiman'ın Yolun Sonundaki Okyanus romanlarındaki grotesk temsiller
- Tez No: 904033
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ZEREN ATAYURT FENGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: William Golding, Sineklerin Tanrısı, Iain Banks, Eşek Arısı Fabrikası, Neil Gaiman, Yolun Sonundaki Okyanus, grotesk, Mikhail Bakhtin, brikolaj, Viktor Shklovsky, karnavalesk, tekinsiz, William Golding, Lord of the Flies, Iain Banks, The Wasp Factory, Neil Gaiman, The Ocean at the End of the Lane, grotesque, Mikhail Bakhtin, bricolage, Viktor Shklovsky, carnivalesque, uncanny
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1954-2013 yılları arasında yazılmış olan Sineklerin Tanrısı (1954), Eşek Arısı Fabrikası (1984), Yolun Sonundaki Okyanus (2013) adlı üç farklı İngiliz romanında grotesk geleneğin temsilini incelemektir. Bu doğrultuda, her bir romanda romanın yazıldığı zamanın kültürel ikliminden duyulan memnuniyetsizliği ifade etmenin temel bir yolu olarak groteskin nasıl gösterildiği ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ayrıca grotesk terminolojisinin başka bir eleştirel terim olan brikolaj ile olan ilişkisi de açıklanmıştır; ortaya çıkan sonuca göre, grotesk gelenek, Viktor Shklovsky'nin tanımladığı“sanatın amacına”olumlu bir şekilde hizmet etmektedir. Tezde öncelikle Sineklerin Tanrısı romanı okuyucuda şok mekanizmasını tetikleyen fiziksel grotesk temsiller, melezlik, belirsizlik, gaddarlık, grotesk gerçekçilik ve karnavalesk açısından incelenmiştir. Fiziksel grotesk temsiller, romanın çocuk ve yetişkin karakterlerinin melez bir şekilde ve belirsizlik yaratan rol değişimleri, karakterlerin kendilerine olduğu kadar çevrelerindeki doğaya karşı da grotesk gaddarlık içerisindeki tavırları, karakterlerin toplumdan yalıtılmışlığı sayesinde yaratılan karnavalesk atmosfer ve bunun sonucunda grotesk gerçekçilik kavramı kapsamında yer alan etik bozulmalar, Sineklerin Tanrısı romanında yer alan geleneksel okuyucu için“sanatın amacına”hizmet eden yenilikçi unsurlardır. Define Adası veya Mercan Adası gibi klasiklerin bir brikolajı olan romandaki deniz subayının yönelttiği son soru, okuyucuyu olası yanıtlara zorluyor ve bir uyanış yaratıyor. Benzer şekilde, Eşek Arısı Fabrikası adlı romanda yer alan fiziksel grotesk imgelem, Frank'in melez kimliğinin analizinin ardından Frank'in izole bir İskoç yarımadasındaki günlük ritüelleriyle temsil edilen grotesk melezlik, grotesk aşağılanma, grotesk korku ile ilişkili olarak derinlemesine irdelenmektedir. Frank'in adadaki hayvanları sürekli öldürmesi ve kafalarını adadaki sopalara saplaması romandaki grotesk görselliği yaratmanın yanı sıra grotesk korku ve şeytancılığı da inşa eder; ancak üç akrabasını öldürmesi daha da şok edicidir. Cinayetlerin ve Eric'in ömür boyu yaşadığı travmayı tetikleyen olayın rahatsız edici derecede gerçekçi tasviri, ek olarak gizemin sürekli olarak sonraya ertelenmesi şeklinde açıklanabilecek sözcük ekonomisi (semantic economy) tekniğini kullanması, roman boyunca okuyucuyu tetikte tutan ve Shklovsky'nin deyimiyle“sanatın amacı”olan romanın amacına ulaşmasını sağlayan faktörlerdir. Romandaki ana karakterin isminin Frank olması, anlatıcının yalnız ve toplumun geri kalanından dışlanmış karakteri, Angus'un Frank'in vücudu üzerinde yaptığı bilimsel deneyler bu romanın Frankenstein romanının bir brikolajı olduğu, ayrıca insanların hayatlarını kontrol eden“üstyapı”ya (superstracture) karşı hiciv niteliğinde olduğu sonucuna varılmıştır. Son olarak tezde, Yolun Sonundaki Okyanus romanındaki fiziksel grotesk temsilleri incelenmiş ve yetişkin dünyası ile çocuk dünyası arasındaki rol değişimi, grotesk belirsizlik kapsamında analiz edilmiştir. Romana hâkim olan grotesk tekinsizlik etkisi üzerine odaklanılmış, bunun da modern insanın içinde bulunduğu sosyal çevreye yabancılaşmasının bir göstergesi olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak tezde, üç romanda da görülen grotesk geleneğin, modern dünyanın brikolaj portrelerini yarattığı ve Shklovsky'nin tanımladığı sanatın amacına hizmet ettiği savunulmaktadır. Bu bağlamda, grotesk imgelemin romanlardaki karakterlerin parçalanmış, yabancılaşmış, tekinsiz, şüpheci ve güvensiz hallerini ortaya koyan ve eserlerde ele alınan karamsarlığı betimleyen bir araç işlevi gördüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the representation of the grotesque tradition on three British novels written between 1954-2013: Lord of the Flies (1954), The Wasp Factory (1984), The Ocean at the End of the Lane (2013). In doing so, each novel has been examined to elaborate how these novels show the grotesque as an essential means to express dissatisfaction with the cultural climate at the time they were written. Moreover, the interrelation of the grotesque terminology with the critical term, bricolage has been explained, and the thesis has concluded that the characteristics of the grotesque serve positively for the“purpose of art”defined by Viktor Shklovsky. In this light, Lord of the Flies has been analysed in relation to physical grotesque representations, hybridity, ambivalence, monstrosity, grotesque realism and carnivalesque, which trigger the shock mechanism with the reader. Physical grotesque representations, the hybrid and ambivalent role reversals of the child and adult characters of the novel, grotesque monstrosity of the characters towards their nature as well as towards themselves, the isolation of the characters from the society create a carnivalesque atmosphere. As a result, the ethical degradation akin to grotesque realism in Lord of the Flies serves the“purpose of art”. The novel, being a bricolage of the classics such as Treasure Island or The Coral Island shocks the reader, and the final question directed by the naval officer forces the reader for the potential answers and paves the way for an awakening. In a similar fashion, The Wasp Factory has been examined in relation to the physical grotesque figures presented in the novel followed by Frank's hybrid identity within the context of grotesque hybridity, grotesque degradation, grotesque horror and demonism represented by Frank's daily rituals on an isolated Scottish peninsula. Frank's continuous killings of animals and plunging their heads on the poles on the island create the grotesque physical imagery in the novel as well as constructing the grotesque horror and demonism; however, his murder of his three relatives is even more shocking. The disturbingly realistic depiction of the murders, and the incident which triggered Eric's lifelong trauma, in addition to the semantic economy-continuously postponing the mystery for later, help to attain the“purpose of art”in Shklovsky's terms. Being a bricolage of the novel Frankenstein; or, the Modern Prometheus by the name Frank, the lonely and abject characteristic of the narrator, scientific experiments of Angus on Frank's body, are all satirical to the“superstructure”controlling the lives of the people. Finally, the thesis examines the physical grotesque representations in The Ocean at the End of the Lane and role-reversal between the adult world and the child world in relation to grotesque ambivalence. The grotesque uncanny effect, which evidences the alienation of the modern person to the social environment has been discussed. All in all, the thesis argues that grotesque tradition, apparent in these three novels, creates the bricolage portraits of the modern world, and serves the purpose of art outlined by Shklovsky. Viewed in this context, the grotesque imagery helps to portray the protagonists' fragmented, alienated, uncanny, sceptic, insecure feelings while providing a useful frame to examine the representation of pessimism in these novels.