The Literary representation of hybrid identities: The case of German-Turks
Melez kimliklerin edebi temsili: Alman-Türkler örneği
- Tez No: 72978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEYDA YEĞENOĞLU-MUTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Melezlik, Hayali Cemaatler, Globalleşme, Çokkültürlülük, Göçmenlik, Diaspora, Göçmen Edebiyatı. tv, Hybridity, Imagined Communities, Globalization, Multiculturalism, Migrancy, Diaspora, Migrant Literature. in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz MELEZ KİMLİKLERİN EDEBİ TEMSİLİ: ALMAN-TURKLER ÖRNEĞİ Kayaalp, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meyda Yeğenoğlu-Mutman Ağustos 1998, 130 sayfa Bu çalışma, ulus ve kültürün hegemonik anlatılarına karşı önemli bir direnç ve müdahale alam olarak melezliğin, altüst edici gücünü göstermeyi amaçlamaktadır. Bir çok 'eve' bağlılığı olan ve böylece tek bir kültürel mekana sahip olmayan melezlerin, ulus-devletin egemen söylem tarafından çizilen sınırları bozduğu öne sürülmektedir. Bu açıdan, bu tez Almanya'da yaşayan ikinci ve üçüncü kuşak Türkleri, ne Türk, ne de Alman fakat her ikisi de olan melezler olarak incelemektedir. Melez kimliklerinin kuruluşu, geçmiş ve şu an, 'burası' ve 'orası', gelenek ve değişim, yerel ve global arasında devamlı süren dialogtan ortaya çıkmaktadır. Bu tez, Alman-Türklerin arada kalmışlık duygularını göstermek amacıyla bu kişilerin göçmenlik tecrübesinin edebi temsillerini incelemektedir. Alman-Türklerin melez kimliklerinin yansımaları olan bu edebi metinler, ulus-devletin normalleştirici, kısıtlayıcı ve asimile edici yapılarına karşı çakmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LITERARY REPRESENTATION OF HYBRID IDENTITIES: THE CASE OF GERMAN-TURKS Kayaalp, Ebru M.S., Department of Sociology Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Meyda Yeğenoğlu-Mutman August 1998, 130 pages This study attempts to demonstrate the subversive force of hybridity as a key site of resistance and intervention to the hegemonic narratives of culture and nation. It is suggested that hybrids who have multiple loyalties to several 'homes' and thus, do not occupy a singular cultural space disrupt the boundaries drawn by the dominant discourse of nation-state. In this respect, this thesis discusses the second and third generation Turks living in Germany as hybrids who are neither Turk nor German but both. The construction of their hybrid identities drives from the continuous dialogue between past and present, 'here' and 'there', tradition and translation, local and global. This thesis analyzes the literary representations of German- Turks' experience of migrancy in order to highlight their feeling of in- betweenness. These literary texts which are the reflections of hybrid identities of German-Turks challenge the normalizing, limiting and assimilating structures of nation-states.