Millet Kütüphanesi Ali Emiri manzum eserler bölümü 543 numarada kayıtlı şiir mecmuası (inceleme-metin)
A poetry magazine registered with a number of 543 in Ali Emiri poetical works section at National Library (analysis -text)
- Tez No: 465766
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir Mecmuası, transkripsiyonlu metin, inceleme, seçme sözlük, özel adlar dizini, klasik Türk Edebiyatı, Poetry magazine, transcriptional reading, examining, selected dictionary, special name index, classic Turkish Literature
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1259
Özet
Millet Kütüphanesi Ali Emiri Manzum Eserler Bölümü 543 Numarada Kayıtlı Şiir Mecmuasının transkripsiyonlu bir şekilde okunması, incelenmesi, seçme sözlüğünün ve özel adlar dizininin hazırlanması, tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Tezimiz, girişten sonra beş ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde mecmuanın şekil hususiyetleri ele alındı, ikinci bölümde ise mecmua muhteva bakımından incelendi. Tezin üçüncü bölümünde mecmuanın transkripsiyonlu metni yer aldı. Bu bölümleri Seçme Sözlük ve Dizin takip etmektedir. Beş bölümün alt başlıkları da bulunmaktadır. Bu alt başlıklardan birinde mecmuanın yayımlanmış bazı divanlara çeşitli yönlerden katkısını ele aldık. Tezimizde üzerinde çalıştığımız mecmuanın önemi ve klasik Türk Edebiyatı çalışmalarına katkısını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
The thesis subject has been composed of the transcriptional reading of National Library Ali Emiri Poetic Works Section 543 Poetry magazine, examining of the poetry magazine, the preparation of selected dictionary and special name index. After the introduction section, our thesis composed of five main chapters. In the first chapter, it was discussed the formal characteristics of the magazine. The study involved the content analysis of magazine in the second chapter. The transcriptional reading text of magazine was studied in the third chapter of the thesis. Selected Dictionary and Index have followed these sections. The each of the five major chapters has also sub-sections. In of the sub-section, we have discussed the various contributions of this magazine to some published divan (collected poems). In our thesis, we have identified the importance of the poetry magazine and how it has contributed to classic Turkish Literature.