Ömer Şevki Mardini ve Divanı
Omar Sevki Mardinî and his Divan
  1. Tez No: 277205
  2. Yazar: FATMA ESRA KANMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MERMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Şevki Mardinî, Divan, Eski Türk Edebiyatı, Müşeccer, Çevriyazı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 400
Özet
Tezimiz 19. yy'da yaşamış olan Ömer Şevki Mardini'nin, 3 dilde yazmış olduğu Divanı'nın şekil ve muhteva yönünden tanıtılmasını ve Türkçe kısmının çevriyazılı olarak günümüze aktarılmasını ihtiva eder. Tezimiz 2 ana bölümden oluşur ve en sonda da divanımızın çevriyazılı olarak yazımı mevcuttur.1.Bölümde Ömer Şevki'nin hayatı ve şiir dünyası, 2. bölümde ise Divanın şekil ve muhteva yönünden incelemesi yer alır.Tezimizi, divanın tespit edebildiğimiz 2 nüshasından hazırladık. Bu nüshalar:Millet Kütüphanesi Ali Emirî Manzum Eserler Bölümü(235 numara) ve diğeri ise Milli Kütüphane nüshası'dır. ( 06 Mil Yz 7928)AE nüshasında toplam 262 şiir vardır. Bunlardan 16'sı kaside, 245'i gazel ve 1'i de Nâbî'nin ?kalmamış? redifli gazeline tahmistir. MK nüshasında ise 260 şiir vardır. Bunlardan 16'sı kaside, 243'ü gazel ve 1'i de (257.şiir) Nâbî'nin ?kalmamış? redifli gazeline tahmistir.Her iki nüshanın sonunda yer alan ?müşeccer?in görsel şiir olarak dikkat çekeceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Our thesis consists of the study of Omar Sevki Mardini? s Divan, which was written in three languages in terms of form and content and the transcription of its Turkish part into the present day. Our thesis is composed of two main parts and at the and of the thesis there is the transcription of the divan.The first chapter is devoted to the poet?s life and his poem world. The second chapter is the study of the divan in terms of form and content.We prepared our thesis on the two copies of divan which we are able to find. We found the first copy from Millet Library in Istanbul (number 235) and the second copy from the National Library in Ankara. ( 06 Mil Yz 7928)There are a total of 262 poems in the AE copy: 16 kasidas, 245 gazals and a ?tahmis?- a poem to the gazal of Nâbî. There are 260 poems in the MK copy: 16 kasidas, 243 gazals, and a ?tahmis?-a poem to the gazal of Nâbî.We think that the ?museccer? which is at the and of both copies will attract attention as a visual poem.Key words1.Omar Sevki Mardinî2.Divan3.Old Turkish literature4.Museccer (Visual poetry)5.Transcription