Millet Kütüphanesi Ali Emiri manzum eserler bölümü 568 numaralı şiir mecmuası (İnceleme-metin-dizin)
Mi̇llet Library Ali̇ Emi̇ri̇ poetic works department / the poem magazine numbered 568 (Examination-text-index)
  1. Tez No: 604766
  2. Yazar: FATİH BODUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir mecmuası, Eski Anadolu Türkçesi, Poetry magazine, Former Anatolian Turkish
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışmada Millet Kütüphanesi Ali Emiri Kitaplığı Manzum 568 Numaralı Şiir Mecmuası incelenmiştir. Eser 17. yüzyılda kaleme alınmış bir şiir mecmuasıdır. Mürettibi ya da müstensihi bilinmeyen mecmuada 53 varak vardır. Bu varaklarda toplam 176 şiire yer verilmiştir. Bu şiirlerden 171 tanesi 56 farklı şair tarafından kaleme alınırken 5 tanesinin şairi belli değildir. 176 şiirin 168'i gazel, 5'i kıtǾa, 1'i kaside (yarım kalmış), 1'i tesdis (yarım kalmış) ve 1'i de baş tarafı eksik olan terkib-i benddir. Çalışma giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şiir mecmualarına, şiir mecmualarının Türk edebiyatındaki yerine ve üzerinde çalıştığımız mecmuaya değinilmiştir. Birinci bölümde eserin ses ve şekil özellikleri incelenerek metinden örnekler verilmiştir. Bu bölümde ayrıca metnin söz varlığı da ele alınmıştır. İkinci bölümde metnin transkripsiyonlu çevirisi yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise gramatikal dizin oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Millet Library Ali Emiri Poetic Works Department / The Poem Magazine 568 is examined. The work is a poem magazine written in the 17th century. There are 53 foils in the magazine whose arranger or copyer is unknown. A total of 176 poems are included in these foils.While 171 of these poems were written by 56 different poets, 5 of them were not known.Of the 176 poems, 168 are ghazals, 5 are kıtǾa, 1 is kaside (unfinished), 1 is tesdis (unfinished), and 1 is a terkib-i bend with missing head. The study consists of introduction and three main sections. In the introduction part, poetry magazines, the place of poetry magazines in Turkish literature and the magazine we are working on are mentioned. In the first chapter, the sound and shape characteristics of the work are examined and examples are given. This section also deals with the vocabulary of the text. In the second part, transcribed translation of the text is made. In the third and last part, grammatical index is formed.