Kırgızistan'ın dış ticaret modeli ve Avrasya Gümrük Birliğinden beklentiler
Kyrgyzstan's foreign trade model and expectations from Eurasia Customs Union
  1. Tez No: 465773
  2. Yazar: GULDARKHAN MAKHAMATZHAN KYZY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: DIŞ TİCARET, GÜMRÜK BİRLİĞİ, KIRGIZİSTAN, FOREIGN TRADE, CUSTOMS UNION, KYRGYZSTAN
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada Kırgızistan'ın Birliğe üye olmasından sonra ekonomisinde ve dış ticaretinde meydana gelebilecek değişiklikler ele alınmaya çalışılmıştır. Gümrük Birliği'nin Kırgız ekonomisi gibi, gelişmekte olan ülkelere göstereceği etkileri incelemekte makro ve mikro düzeyde çeşitli ekonomik çalışmaların yürütülmesi gereklidir. Mikro düzeydeki analizler Gümrük Birliği'ne girmekle değişikler yaşanabilecek bazı sektörler üzerinde yapılan girişimlerdir. Makro düzeydekiler ise katılımcı ülkelerin ve kurumların piyasalarının işbirliği ve koordinasyonuna dayanmaktadır. Kırgız ekonomisinin ister mikro düzeyde ister, makro düzeyde AGB üye ülkeleri ile devam etmekte olduğu sıkı ekonomik ilişkilerden ötürü, Kırgızistan AGB'ye katılmaya olumlu bakmıştır. Çalışmada, kısa vadede tüketiciler refah kaybı yaşayabileceği gibi, uzun vadede Kırgız ekonomisi Çin mallarını yeniden ihraç etme merkezi olmaktan vazgeçerek, yurt içinde üretim artışı yaşanacağı görülmüştür. Ayrıca, yabancı sermaye ve yeni teknolojilerin Gümrük Birliği etkisi ile ekonomik alt yapıyı olumlu etkileyeceği görülmüştür. Ancak dış ticaret yapısında mevcut olan sorunları ortadan kaldırmak, sahip olduğu potansiyelleri ekonominin gelişmesine yol açacak şekilde yönlendirebilmek önemli ön koşullardır.
Özet (Çeviri)
In this paper, we discuss the changes on the economic and foreign trade progresses after the accesion of Kyrgyzstan in this treaty. It is necessary to carry out various economic studies at macro and micro level in order to examine the effects of the Customs Union on economy of developing countries like the Kyrgyz economy. Micro level analyzes involve the changes that may occur on some sectors after entering the Customs Union. The macro level analyzes are based on cooperation and coordination of markets of the participating countries and institutions. Kyrgyzstan has had a positive view of joining the EACU because of continuous, tight economic relations with member states of EACU. In our finding, in the short term consumers may lose welfare but in the long term the Kyrgyz economy expected that stop being the re-export center for China's good and domestic production may increase. Furthermore, foreign investment and new technologies will have a positive affect on the economic infrastructure with the influence the Customs Union. However elimination of existing problems at Kyrgyzstan's foreign trade structure and being able to lead the potentials to develop economy are important preconditions.