Re'y ve hadis: Fıkıh düşüncesinde ilk yöntemsel ayrışmanın edebî kaynaklarına dair bir analiz
Ra'y and hadith: A textual analysis of the first intellectual controversy in islamic legal thought
  1. Tez No: 465775
  2. Yazar: MANSUR KOÇİNKAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRTEZA BEDİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Re'y, Hadis, Mihne, Hicri İkinci Asır, Fiqh, Ra'y, Hadith, Mihna, The Second Century AH
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Ehl-i re'y ve ehl-i hadîs kavramlarının mahiyetine ve bu iki ifadeyle kimlerin kastedildiğine dair tartışma Hicri üçüncü asırdan itibaren devam etmektedir. Bu çalışmada, ehl-i hadîs ve ehli re'y kavramının Hicri ikinci asırda kaleme alınan eserlerde yer alıp almadığı, zikredilmişse hangi anlamlarda kullanıldığı ve erken dönem hüküm/fıkıh içerikli eserlerde bu ayrımın nasıl bir karşılığının olduğu konu edilecektir. Böylece erken dönem fıkıh anlayışında âlimler tarafından iki farklı üslup ve yöntemin kullanıp kullanılmadığı ve fıkhın erken dönem oluşumunda iki farklı edebiyatın ve dolayısıyla iki tür yaklaşımın olup olmadığı ortaya çıkmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
The debate about the definitions of Ahl al-Ra'y and Ahl al-Hadith concepts and discussion of whom are referred with them have been continuing since the third century of Hijra. In this study, it will be mentioned that whether the concepts of Ahl al-Ra'y and Ahl al-Hadith take place in the works at the second century of Hijra; if the concepts are mentioned in the works, in what sense they are used; and what is the distinction between the two concepts in judicial works in the earl period. Thus, it will be shown that whether the scholars have used two different styles and methods at fiqh understanding in the early period and it will be revealed whether there are two different literature and therefore two types of approaches in the emergence of fiqh.