Ülke riskinin göstergesi olarak kredi temerrüt swaplarını etkileyen faktörler: Asimetrik nedensellik yöntemi
Factors affecting credit default swaps as indicators of sovereign risk: Asymmetric casuality method
  1. Tez No: 460644
  2. Yazar: ESRA AKSOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Temerrüt Swapları, Ülke Riski, Kredi Türevleri, Asimetrik Nedensellik Testi, Granger Nedensellik Testi, Credit Default Swaps, Sovereign Risk, Credit Derivatives, Asymmetric Casuality Test, Granger Casuality Test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kredi türevleri kredi riskinden korunmak amacıyla başvurulan türev enstrümanlardır. Kredi temerrüt swapları ise kredi türevleri arasında en çok tercih edilen kontratlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada çoğunlukla CDS (Credit Default Swap) olarak anılan kredi temerrüt swapları, kısaca temerrüt riskine karşı yapılan bir sigorta sözleşmesi olarak düşünülebilir. CDS sözleşmeleri alıcısına belli aralıklarla ödenen primler karşılığında temerrüt riskinden korunma imkanı sağlamaktadır. CDS'lerin dayanak varlıklarını tahvil, kredi gibi borç yükümlülükleri oluşturmaktadır. Bu borç yükümlülükleri şirketlere, finansal kuruluşlara veya ülkelere ait olabilmektedir. Temerrüt riskinden korunmak amacıyla çıkarılan bu sözleşmelerin diğer işlevi ise temerrüt riskini yansıtmalarıdır. CDS'ler özellikle son yıllarda ülke temerrüt riskinin önemli bir göstergesi olarak sıklıkla başvurulan bir araç haline gelmiştir. Çalışmamızda ülke riskinin göstergesi olarak ele alınan CDS'ler ve ülke CDS primlerini etkilediği düşünülen finansal değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmektedir. Bu amaçla çalışmada; Türkiye, Japonya, Çin, Brezilya, Arjantin, Meksika, Endonezya, Filipinler, Rusya, Güney Kore, Polonya, Malezya, Almanya, Portekiz, İtalya, İspanya ve Fransa'dan oluşan 17 ülkeye ait 2005-2015 arasındaki CDS primleri ile Amerikan doları döviz kuru, Amerika 10 yıl vadeli devlet tahvili faiz oranı ve VIX endeksi arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmaktadır. Çalışmada bu ilişkiyi ortaya koymak için simetrik ve asimetrik olmak üzere iki test uygulanmıştır. Bu testlerden ilki Granger nedensellik testi, diğeri de Hatemi-J (2012) asimetrik nedensellik testidir. Çalışmanın sonucunda CDS primleri ile seçilen finansal değişkenler arasında asimetrik nedensellik ilişkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca, Hatemi-J asimetrik nedensellik testinin CDS primleri ve seçilen finansal değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisini açıklamakta Granger testine göre daha etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Credit derivatives are derivative instruments that are used to hedge against credit risk. Credit default swaps are the most preferred contracts among credit derivatives. Credit default swaps, often referred to as CDS (Credit Default Swap) in this study, can be considered as an insurance contract against the default risk. CDS contracts provide protection for the buyer against default risk in return for certain premiums. The underlying assets of CDSs are debt obligations such as bonds and loans. These debt obligations may belong to companies, financial institutions or countries. The other function of these contracts issued to protect against default risk is to reflect default risk. CDS has become a frequent tool in recent years as an important indicator of sovereign default risk. In this study, we examine the causality relationship between the CDS's which are considered as an indicative of the country's risk and the financial variables that are thought to affect the country's CDS premiums. For this purpose; the casuality relationship between CDS premiums for 2005-2015 belonging to 17 countries, including Turkey, Japan, China, Brazil, Argentina, Mexico, Indonesia, Philippines, Russia, South Korea, Poland, Malaysia, Germany, Portugal, Italy, Spain and France, and US dollar currency, US 10-year government bond interest rate and VIX index is investigated. Two tests, symmetric and asymmetric, were applied to reveal this relationship in the study. First test is the Granger causality test and the second test is Hatemi-J (2012) asymmetric causality test. As a result of the study, it is seen that there is an asymmetric causality relationship between CDS premiums and selected financial variables. It is also observed that Hatemi-J asymmetric causality test is more effective than the Granger test in explaining the causality relationship between CDS premiums and selected financial variables.