Esîrüddin el-Ebherî'nin Zübdetü'l-hakâik adlı eserinin tahkik ve incelemesi
Exami̇nati̇on and analysi̇s of athīr Al-dīn al-Abharī's work named Zubdat al- haqāi̇q
- Tez No: 465782
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAKİM ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ebherî, İbn Sînâcı felsefe, Râzî ekolü, Zübdetü'lhakâik
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma İbn Sînâcı felsefe geleneğinin VII/XIII. yüzyıldaki en yetkin ve velut temsilcilerinden biri olan Esîrüddin el-Ebherî'nin (ö. 665/1265[?]) Zübdetü'l-hakâik adlı ansiklopedik eserini konu edinmektedir. Ebherî çok sayıda eser vücûda getirmiş olmasına rağmen eserlerinin çoğunluğu çeşitli kütüphanelerde yazmalar halinde bulunmaktadır. Bu durum filozofun eserlerine ulaşılabilirlik açısından araştırmacıların önüne engeller çıkarmakta, dolayısıyla onun felsefesinin anlaşılması ve düşünce geleneğimiz içindeki yerinin tespit edilmesi de zorlaşmaktadır. Bu açıdan söz konusu eserlerden biri olan Zübdetü'l-hakâik'in tahkik ve incelemesi, ilmî faaliyetlere katkı sağlayacak bir çalışmadır. Çalışmanın ilk bölümünde Zübdetü'l-hakâik'in hacmi, yöntemi ve muhtevasıyla ilgili bilgiler yer alırken ikinci bölümünde filozofun felsefesine dair bir bakış açısı edinebilme adına mantığa duyulan ihtiyaç, tanım, mahiyet ve hareket meselelerine değinilmiştir. Son bölümünde ise eserin mevcut nüshaları tanıtılmış, tahkikte uygulanan yöntem açıklanmış ve tahkikli metin sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is based on Zubdat al-haqāiq, which is the encyclopedic work of Athīr al-Dīn al-Abharī (d. 665/1265 [?]), one of the most competent and productive representatives of Avicennian philosophical tradition of the thirteenth century. Even though Abharī put forth many works, he is more known in the scientific circles with his Hidāyat al-hikmah and Īsāgūcī. This situation poses significant difficulties for researchers in terms of accessibility to his works. Therefore, it is also difficult understanding its philosophy and determining its place in our tradition of thought. For this reason, presenting an examination of Zubdat al-haqāiq, as one of the afore mentioned works will accelerate scientific activities. While the first part of the work includes information on the volume, method and content of Zubdat al-haqāiq the second part, deals with the necessity of science of logic, definition, nature and movement in order to give an impression of Abharī's philosophy. As for the last part, the existing copies are introduced; the method applied in the examination is explained and the verified text is presented.