20. yüzyıldan günümüze sanatta böcek formu
The insect form from 20th century to present
- Tez No: 465832
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEYDA GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Böcek, entomoloji, kültür, form, Insect, entomology, culture, form
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yirminci yüzyıl sanatından günümüz sanatına böcek formunun neden ve nasıl kullanıldığının araştırılmasıyla ortaya çıkan bu metinde, ilk olarak böceğin tanımı yapılmış ve ekosistem içindeki öneminden bahsedilmiştir. Entomolojinin yani böcekbilimin bir alt dalını oluşturan“Kültürel Entomoloji”başlığı altında böceklerin farklı dönemlerde ve coğrafyalarda insan hayatındaki yeri ve önemi, kültürü meydana getiren çeşitli ögeler üzerinden incelenmiştir. Eski Meksika ve Mısır Uygarlıklarında zaman zaman tanrılaştırılan, yiyecek olarak tüketilen ya da ziynet eşyası olarak kullanılan böcek figürleri araştırılarak, aslında aralarında ayrıştırılamaz noktalar bulunduğundan metnin esas kapsamını oluşturan yirminci yüzyıl sanatının anlatımından önce kavramsal bir zemin oluşturulmuştur. Tek tanrılı dinlerde de böceğin konumu ve farklı uygarlıklarda doğa olaylarını anlamlandırmak için yorumladıkları böceklerin nasıl ve neden günlük hayat nesneleri olarak kullanıldığı incelenmiştir. Nadire kabinelerinden Rönesans ve Barok'a dek sanatta böcek formu çeşitli sanatçıların eserleri üzerinden incelenmiş, böylelikle yirminci yüzyıl ve günümüz sanatçılarının referans aldıkları eserler de irdelenerek aralarındaki ilişkinin daha açık bir şekilde ifade edilmesi sağlanmıştır. Eserlerdeki böcek figürlerinden yola çıkarak araştırılmaya başlanan bu konu, özellikle yirminci yüzyıldan günümüze dek olan sürede yirmi sanatçının neden böcek formu kullandıkları üzerine odaklanmaktadır. Sanatçı seçiminde coğrafi bir sınırlandırma yoktur; fakat ağırlıklı olarak böcek formunu istikrarlı bir şekilde kullanan sanatçılar incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise resimlerde neden böcek figürlerine yer verildiği sorusu, resimlerin biçimsel anlatımıyla birlikte doğrudan böceklerle olan ilişki üzerinden cevaplandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this paper, came into existence via investigating how and why the form of insect is used from the twentieth century art until today's art, the description of insect is stated initially and its importance in the ecosystem is discussed. Under the subtitle“Cultural Entomology”, which is a subbranch of entomology that is the science of insects, the importance and existence of the insects over human life during different time periods and various geographies have been examined over multiple components which comprise the culture. The insect figures, sometimes apotheosized in Ancient Mexico and Ancient Egyptian Civilizations, consumed as food, used as jewellery have been analysed and as dicomposable features exist, before describing the twentieth century art which is the main body of the paper, a conceptual background has been offered. The position of the insects in monotheist religions, how and why the insects, which are interpreted to give meaning to natural phenomena in different civilizations, have been used as daily life objects are the studies of this paper. From curiosity cabinets until Renassaince and Baroque, the insect form has been analysed over various artists' works of art, therefore, the works referenced by twentieth century and today artists, have been explicated and the connection amongst them is revealed more clearly. This subject, which has been started to be searched evolving out of the insect figures in the works, focuses on why twenty-one artists use insect forms especially from twentieth century until today. There is no geographical restriction in electing the artist, but predominantly the artists who use insect forms steadily have been analysed. In conclusion part, the question why insect figures have been a part of the pictures, is answered via the formational explanation of the pictures with direct relations with the insects.