Senâyî'nin 'Menâkıb-ı muʿCizât-ı Resûlu'llâh' adlı eseri (Şevâhidü'n-Nübüvve tercümesi) (inceleme-edisyon kritikli metin)
Senâyî 'Menâkib-i muʿCi̇zât-i Resûlu'llâh' (Analysis-comparative critique text)
- Tez No: 465868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJGAN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Senâyî, Mollâ Câmî, Hz. Muhammed, Şevâhidü'n-nübüve, mucize, menkabe, nübüvvet, şevâhid, delâil, Senâyî, Mulla Jami, Hz. Mohammed, Shawahid al-nubuwwah, prophet, miracle, menacabe
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 446
Özet
Senâyî, XVI. yüzyılda yaşamış Balıkesirli şairlerden biridir. Kanûnî dönemi şairlerinden olan Senâyî'nin tespit edilebilen üç eseri olmakla beraber bu eserler arasında en çok rağbet göreni Hz. Muhammed'in mucizelerini ve ashabdan kimselerin olağanüstü hâllerini konu edinen Şevâhidü'n-nübüvve Tercümesi olmuştur. Mollâ Câmî'nin Şevâhidü'n-nübüvve li-takviyeti ehli'l-fütüvve adlı Farsça eserinden tercüme ettiği bu eserini Senâyî, döneminin padişahı Kanûnî Sultan Süleymân için yazmıştır. Anlatılan her hadiseyi mucize ya da menkabe başlığı altında açık ve anlaşılır bir dille ele alan mütercim yer yer manzum parçalar da telif etmiştir. Yaklaşık 400 hadisenin söz konusu edildiği tercümede daha ziyade mucizelere yer verilmiştir ve mucizeler içerisinde de en fazla yer tutan dönem Hz. Muhammed'in hicreti ile vefâtı arası olmuştur. Hz. Ebû Bekr, Hz. Ömer ve Hz. Osman'ın olağanüstü hâllerinin anlatılmasının ardından e'imme-i isnâ aşer bahsine geçen Senâyî bu kısımda da yer yer manzum ifadelerle söz konusu ettiği şahısları anmış, ardından sahabeden bazı kimselerin menakıbına yer vermiştir. Tercümenin Farsça aslında zikredilen tâbiîn ve tebe-i tâbiînden bazı şahısların olağanüstü hâlleri bahsine değinmeyen Senâyî doğrudan Allah'ın adını anmayı tavsiye ettiği bir şiirle eserini sonlandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Senâyî was one of the poets from Balıkesir who lived in 16th century. He was a poet of Kanuni's period and he has three works that can be determined. The most popular of them is Şevahidü'n-Nübüvve Tercümesi which explains the miracles of Prophet Muhammed and the extraordinary situations of his companions. Senayi wrote this work for Suleiman The Magnificent which he translated from the Persian work Şevâhidü'n-nübüvve li-takviyeti ehli'l-fütüvve by Mulla Jami. The interpreter handled every event that was told under the little of miracle or menacabe with using a clear and understandable language and sometimes he compiled poetic parts too. Approximately 400 events of the mentioned translation featured much more miracles. The period that holds most space in miracles was the emigration and death of Prophet Muhammed. The work ends with a poem giving advice.