Yeni kamu işletmeciliği bağlamında kamu özel işbirliği projelerinin etkinlik ve verimlilik analizi: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü örneği
Analysis of efficiency and productivity of public private partnership projects the framework of new public management: General Directorate of State Airports Authority case
  1. Tez No: 465953
  2. Yazar: BETÜL SU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu İşletmeciliği, Özelleştirme, Kamu Özel İşbirliği, Etkinlik ve Verimlilik, Kritik Başarı Faktörleri, Etkin Devlet, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, New Public Management, Privatization, Public Private Partnership, Efficiency and Productivity, Critical Success Factors, Efficient State, General Directorate of State Airports Authority
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bugünlerde dünyada yönetsel ve ekonomik anlamda tarihin hiçbir döneminde görülmedik bir hızla dönüşüm yaşanırken, bütün zamanların en etkili idari mekanizması olan devletin işleyişinde de değişimler gözlemlenmektedir. Ortaya çıkan yeni değerler; sürecin özünü oluştururken toplumları, yönetimleri gelenekselleşmiş değerlerden uzaklaştırmakta yeni finansal ve yönetsel teknikleri beraberinde getirmektedir. Bu araştırmanın amacı; doğası gereği kâr amacı gütmeyen, kaynakları etkinlik ve verimlilik anlayışıyla üretmekten uzak olan devletin, ekonomik alanlardan Yeni Kamu İşletmeciliği (YKİ)'nin unsurlarından“özelleştirme”yöntemiyle çekilmesi gerektiğinin belirtilmesi, özelleştirmenin bir boyutu olan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin üstün yanlarının incelenmesi ve projelere ilişkin“Kritik Başarı Faktörleri”nin değerlendirilmesidir.“Yeni Kamu İşletmeciliği bağlamında Kamu Özel İşbirliği projelerinin etkinliği ve verimliliği ile kritik başarı faktörleri arasında ilişki var mıdır ? Varsa hangi düzeydedir?”ana problemi, alt problemlerin irdelenmesiyle de açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın yöntemi;“betimsel”olup,“genel tarama”çalışması yapılmıştır. KÖİ uygulamaları“içerik analizi”yardımıyla detaylandırılmıştır. Çalışma evreninden örneklem olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü alınmıştır. Araştırmada; piyasa değerlerini barındıran YKİ'nin ve KÖİ'nin modern yapılanmaya katkısından söz edilmiş, kaliteli kamu hizmeti, makro ekonomik büyüme ve küreselleşme bağlamında uluslararası sisteme eklemlenmek için devletle özel sektörün işbirliği anlayışıyla birbirini tamamlayıcı taraflar olması gerektiği ve bu anlamda KÖİ'nin kaçınılmazlığı vurgulanmıştır. Araştırmanın sonucunda ise; devletin vatandaşına sunmak zorunda olduğu kamu hizmetini, kaynaklarını harcamaksızın daha hızlı ve kaliteli bir şekilde KÖİ projeleri sayesinde sağlayabileceği ve bu projelerin etkinlik ve verimlilik artırıcı özellikleri olduğu değerlendirilmiştir. Havalimanlarının yolcu taşımacılığı yanısıra gittikçe ticarileşen ve getirileri yüksek olan bir işletme olarak algılandığı ve uluslararası standartlarda KÖİ projeleriyle işletilen havalimanlarına ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Ayrıca DHMİ örneği incelenirken, DHMİ ve özel sermayenin birbirlerinin gelişimine olumlu etkileri olduğu, bu etkileşimin ulusal ve uluslararası havacılık sektörüne yansıdığı sonucuna ulaşılmıştır. KÖİ modellerinden daha iyi verim alınabilmesi için; dağınık KÖİ mevzuatının sadeleştirilerek birleştirilmesi ve uzmanlaşmış, koordinatör nitelikli kurumsal yapılanma önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
While we witness today a great transformation in management and economy in the world in which that we live at an unprecedented level, the state which has been the most effective management mechanism of all times have also seen enormous changes in its functions. The new values emerged has brought new financial and management methods through distancing societies and managements from classical values. The purpose of the study is to demonstrate that the state is unproductive and extravagance in production process and is to withdraw itself from economy through privatization, one of the factors of New Public Management. It also aims at examining the positive sides of public private partnership (PPP), a subtitle of privatization and explain the requirements of achieving better project results through“Critical Success Factors”. The main question“Is there any correlation on efficiency and productivity of PPP projects in the framework of NPM? If yes, at what level there is a correlation?”with its sub-questions in detail are to be examined. The research method of the study is“descriptive”and general literature examination is also conducted. In the research, content analysis was also made. In the study, General Directorate of State Airports Authority (GDSAA) was taken as sample from the scope of research. The study examines the contribution of NPM to the modern restructuring. It also states that public and private sector are to complement each other in order to integrate into international system in the context of quality public services, macroeconomic growth and globalisation and inevitability of PPP. In the conclusion, it identifies that airports are important source not only for transportation but also for commercial with high revenue. It also says that there is a need for managing airport with PPP at international standards. It assesses that public service with fast and high quality can be provided through PPP without spending public resources. Morever, while examining DGSAA there is a positive impact of DGSAA and pribvate sectorinterm of their developments This interactive is reflected into national ve internationalcivil aviation sector too. Additionally, PPP projects support efficiency and effectiveness. Finally, it proposes to simplify scattered PPP legislation and establish a specialised and coordinating institutional structure.