Türkiye'de 1980 sonrası yaşanan liberalleşme sürecinin siyasal ve sosyal etkileri
Political and social effects of the liberalization process in Turkey after 1980
  1. Tez No: 465995
  2. Yazar: SILA SABANCILAR EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHADDİN BAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Liberalleşme, Türkiye, Liberalism, Liberalization, Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Liberalizm ekonomik ve siyasal alanda özgürlük ve rasyonel bireyciliği esas alan modern bir ideolojidir. Sınırlı devlet, anayasal yönetim, hukukun üstünlüğü ve piyasa dostu devlet ilkelerini savunan liberalizm, Türkiye'de yirminci yüzyılın sonlarında dünya ile bütünleşmenin aracı olarak görülmüştür. Türkiye'nin ekonomik sorunlarının çözümünde rol alan ekonomik liberalleşme süreci zaman zaman kesintiye uğrasa da ekonomi politikalarında güçlü bir tercih olarak varlığını korumuştur. Siyasal alanda ise liberalleşme deneyimi geri planda kalmıştır. 2000'li yıllarda ikinci liberalleşme deneyimini yaşayan Türkiye, 1980'li yıllardaki kronik ekonomik sorunlarını görece aşmıştır. 1980'den günümüze sürdürülen liberalleşme sürecini, ekonomik, siyasal ve toplumsal yansımalarıyla ele aldığımız doktora tezimizde Türkiye'nin liberalleşme başarısını tartışmaya çalışacağız. Tezimizde Türkiye'nin liberalleşme başarısına engel olan nedenleri, liberal temel değerler ekseninde değerlendirerek, bu başarının nasıl sağlanabileceğine yönelik iddialar oluşturmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Liberalism is a modern ideology based on freedom and rational individualism in the economic and political arena. Liberalism, which advocated the limited state, constitutional rule, rule of law and market-friendly state principles, was seen as an instrument of integration with the world in the late twentieth century in Turkey. The process of economic liberalization, which plays a role in the solution of Turkey's economic problems, has maintained its existence as a strong choice in economic policies, even though it was interrupted occasionally in the political arena, the experience of liberalization played second fiddle. Having experienced second liberalization in the 2000's, Turkey has defeated the chronic economic problems of the 1980's. We will try to discuss the success of Turkey's liberalization in our Ph.D. thesis, which we handled through the economic, political and social reflections of the liberalization process since 1980 to present.In our thesis, we will try to make the claims about how to achieve this success by evaluating the obstacles to the success of liberalization of Turkey on the axis of liberal fundamental values.