İnönü Üniversitesinin Malatya ekonomisine katkısı
The contribution of İnönü University to the economy of Malatya province
  1. Tez No: 466017
  2. Yazar: KÜBRA ÇEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET OZAN SARAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, Öğrenci harcamaları, Ekonomik katkı, University, Student expenditures, Economic contribution
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Üniversiteler, bilimsel bilgi üreten kurumlar olmanın yanında ekonomik katkı için itici güç oluşturmaktadırlar. Üniversiteler, her ne kadar eğitim-öğretim hizmeti veren kurumlar olarak görülseler de bulundukları bölgelerinde ekonomik açıdan pozitif ve önemli katkılar sağlarlar. Esas itibariyle, üniversiteler birer iktisadi aktör olarak ifade edilebilirler. Bu tez çalışmasında İnönü Üniversitesinin Malatya ekonomisine doğrudan, dolaylı ve uyarılmış gelir ve istihdam katkısı hesaplanmıştır. Bu amaçla, öncelikle İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) personeli ve öğrencilerine uygulanan anketlerden yararlanılarak bir öntest çalışması yapılmıştır. Ardından İnönü Üniversitesindeki 550 personele ve 2.115 öğrenciye anket uygulanmıştır. Çalışmada bir öğrencinin aylık ortalama 524,58 TL harcama yaptığı ve İnönü Üniversitesi öğrenci harcamalarının yıllık temelde 185.909.369,9 TL olduğu gözlemlenmiştir. Bu tez çalışmasında İnönü Üniversitesinin 2015-2016 akademik yılı itibariyle Malatya ekonomisine 171.100.045 TL doğrudan; 314.706.307 TL dolaylı ve 288.812.258 TL uyarılmış olmak üzere toplam gelir katkısı 774.618.610 TL olarak hesaplanmıştır. İnönü Üniversitesinin Malatya ekonomisine 3.480 kişi doğrudan; 5.238 kişi dolaylı ve 4.807 kişi uyarılmış olmak üzere toplam istihdam katkısı 13.525 kişi olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Universities have become the driving force for economic contribution as well as being institutions that produce scientific information. Although universities are seen as institutions providing education and training services, they provide positive and significant contributions economically in the regions they are in. Mainly, universities can be expressed as economic actors. In this thesis study; the direct, indirect and induced income and employment contribution to Malatya economy of Inönü University has been calculated. For this purpose, a pre-test study was carried out by using the questionnaires applied to the staff and students of faculty of Economics and Administrative Sciences (FEAS) of Inönü University. Followed by, the questionnaire has been used for 550 staff members and 2.115 students at Inönü University. It has been observed in this study that such students have spent 524,58 TL in average per month and the spending of the students of Inönü University to be 185.909.369,9 TL. In the thesis study, the contribution of Inönü University to the Malatya economy as of 2015-2016 academic year was calculated to be 171.100.045 TL directly; 314.706.307 TL indirectly and 288.812.258 TL induced which is totally 774.618.610 TL. The total employment contribution to the Malatya economy of Inönü University was found to be 13.525 people which consist 3.480 people directly; 5.238 people indirectly and 4.807 people induced.