TBMM' de grubu bulunan partilerin seçim programlarının ideolojiler açısından analizi
- Tez No: 466143
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Birey ve Toplum, Genel Seçimler, İdeoloji, Seçmen, Seçmen Kitlesi, Siyasi Söylem, Siyasi Partiler, Individuals and Society, General Elections, Ideology, Voter, Electorate, Political Discourse, Political Parties
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Birey ve toplum refahını gerçekleştirmek üzere teori ve kuramlar ileri süren ideolojiler dünyada yaşanan değişim ve dönüşümlere göre şekil almaktadır. Bazıları güncelliğini korumakla birlikte bazıları kendilerine gösterilen ilgiyi kaybetmiştir. İdeoloji referanslı siyasal söylemler, siyasetçilerin belli bir seçmen kitlesine değil de, bütün seçmenlere yönelik çalışmalarıdır. Seçmen beklenti ve isteklerinin öneminin günümüzde daha da artması nedeniyle seçmen ilişkileri temel olarak siyasetçilerin tüm söylemlerini etkilemektedir. Bu nedenle artan siyasal rekabet koşularında, seçmen-siyasetçi ilişkilerine ve siyasal söylemlerin neler getirip neler götürebileceğine dair partilerin ve adayların bilgilendirilmelerine özellikle önem verilmelidir. Siyasal çekişmelerin ve parti sayılarının çok olduğu ülkemizde, büyük seçmen kitlelerine sahip partilerde yarışma, küçük partilere oranla çok daha ince çizgilerde gidip gelmektedir. Ülkemizde son yıllarda seçmen ihtiyaçlarına daha fazla önem verildiği ve partilerin söylemlerini bu doğrultuda oluşturdukları görülmektedir. Bu nedenle partilerin daha başarılı olabilmesi için seçmen ilişkilerine daha çok önem verilmesi; parti içi eğitim ve seminer programlarıyla adayların yetiştirilmesi niteliğinde olan gerekmektedir. Bu çalışmada ülkemizde 7 Haziran 2015 genel seçimi ile bu seçimin tekrarı olan 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin, parti programları ile internet sayfalarından derlenen verilere göre seçim sürecindeki söylemleri ve bu söylemlerin ideolojik orjinleri hakkında bir araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ideologies that advocate theories and seekers to realize individual and community well-being are the changes and transformations that take place in the world.Some have lost interest in them, while others maintain their updates.Political discourses referenced by ideology are politicians' work towards all voters, not a certain mass of voters.All the discourses of politicians are basically electorate associations because the election expectation and wishes are getting more and more popular today. Therefore, in the increasing political competition conditions, voter -politician relations are important.The advantages and disadvantages of candidates' informants and political discourses are of great importance. In our country where political rivalry is high, it is seen that the contest in the parties with big electoral masses is much thinner than the small parties. It is seen that in our country more importance is given to the needs of voters in recent years and the speeches of the parties are formed in this direction. For this reason, more attention is paid to voter relations in order for parties to be more successful.In this study, a survey was made about the ideological origins of the discourse of the election process and the discourses of the political parties, party programs and internet pages of the Parliament in the 1st of November 2015 elections.