Grev ve direnişlerde kadın deneyimleri- Tekel direnişi örneği-
Women's experiences in the strikes and resistances- Tekel resistance case-
- Tez No: 466169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Grev, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Privatisation, Strike, Women, Gender
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada Tekel direnişine katılan kadınların direniş sırasında ve direniş sonrası hayatlarının toplumsal cinsiyet rolleri açısından değerlendirilmesi, direnişin deneyimlerinin daha sonraki yaşamları üzerindeki etkisi irdelenecektir. Bu değerlendirme kapsamında inceleme alanı olarak Tekel'in özelleştirilme sürecinde 2009-2010 yıllarında Ankara'da gerçekleşen Tekel direnişi ve Tekel direnişine katılan kadınlar seçilmiştir. Direnişe katılan kadın işçilere yönelik olarak bir saha çalışması yapılmıştır. Tekel direnişinin incelenmesinde karşılaştırmaya imkan vermesi ve geçmiş deneyimlere bakılması için toplumsallaşmış grev ve direnişlerden Kavel Grevi (1963), Berec Grevi (1965), 1966 Paşabahçe Grevi, Zonguldak Grevi-Büyük Madenci Yürüyüşü (1991), Seka Direnişi (2005) ve Novamed Grevi (2007) incelenmiştir. Bu grev veya direnişlere katılan işçi ya da işçi eşi kadınlar Tekel direnişine ışık tutması açısından ele alınmıştır. Çalışmada grev ve direnişe katılmış kadınların yaşadıkları deneyimler, karşılaştıkları ayrımcılıklar ve mücadelelerin daha sonraki yaşamlarında etkisi ortaya konulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the positions of women who either participated in or supported the strikes and resistances will be evaluated in terms of gender roles and their experiences. As a result of this evaluation, fieldwork was progress and work field selection was made women who participated in Tekel's privatization process, between the years of 2009 to 2010 in Ankara and participant of Tekel resistance. Field survey conducted with selected women as the study area prior to the Tekel resistance and resistance socialized from participating in strikes, Kavel Strike (1963), Berec Strike (1965), 1966 Paşabahçe Strike, Strike Zonguldak - Largest Miner March (1991), 2005 Seka Resistance and Novamed Strike (2007) was investigated. This strike and join the resistance to the worker or workers' wives and women in terms of clear up on the Tekel resistance will be evaluated. At the end of this study that women face discrimination in the labor struggle and strike and also the aim of the study to show the struggles and joined the resistance.