Sınıf, direniş ve iletişim: SEKA, TEKEL ve METAL direnişi örnekleri
Class, resistance and communication: SEKA, TEKEL and METAL resistance
- Tez No: 476498
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE YÜCESAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: neoliberal policies, working class, resistance, new communication technologies, mainstream media, alternative media
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışma neoliberal politikalar ve mevcut yasalarla grev hakkı elinden alınan ve sendikalaşması engellenen işçi sınıfının direniş anında ne tür iletişim pratikleri geliştirdiğini ve iletişim araçlarıyla nasıl örgütlendiğini incelemiştir. Ayrıca işçilerin gözünden ana akım ve alternatif medyada sınıfın temsili mercek altına alınmıştır. Bunun için, gerçekleştikleri dönemlerde gündemde büyük oranda yer tutan 2005 SEKA, 2010 TEKEL ve 2015 Metal direnişlerine katılan işçilerle görüşülmüştür. Çalışmada yarı yapılandırılmış mülakatlar yürütülmüş, direnişlere katılan toplamda 16 işçi ve bir gazeteci ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Direniş esnasında sendika-işçi, sendika-kamuoyu ve işçi-işçi iletişiminin nasıl gerçekleştiği, direnişin ana akım ve alternatif medya kuruluşlarınca nasıl temsil edildiği, hangi iletişim araçlarının işçiler tarafından örgütlenme aracı olarak kullanıldığı ve direnişin başarısıyla iletişim araçları arasında nasıl bir bağ kurulduğu araştırmanın cevap aradığı sorulardır. Çalışmada elde edilen bulgular yalnızca Selüloz-İş'in hem direniş öncesi hem de sonrasında işçilerle ve kamuoyuyla kapsamlı ve düzenli bir iletişim kurduğunu, diğer sendikaların baskıcı ve antidemokratik sendikacılığı tercih ettiğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, üç direnişe katılan işçilerin tümü medya iktidar ilişkilerinin haber içeriğini etkilediğini, sınıfın oldukça düşük oranlarda temsil edildiğini düşünmektedirler. Örgütlenme anlamında yeni iletişim teknolojilerini en etkili kullanan işçiler ise Metal direnişinde yer almış işçilerdir. Yeni iletişim teknolojilerinin sınıf dayanışması ve mücadelesine katkı sağlayacağı konusunda yalnızca Metal işçilerinin olumlu bakış açısına sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Neoliberal policies and current laws have been weakening the possibility of going on strikes and being a trade union member in Turkey since 1980's. This study aims to examine what sort of communication practises working class developed and how it was organized via communication tools during resistance in this neoliberal siege. It was also searched how working class evaluated the coverage of the working class on mainstream and alternative media. To realize this aim, a group of workers who took part actively in SEKA 2005 resistance, TEKEL 2010 resistance and 2015 Metal Worker's resistance were interviewed. In this study semi-structured interviews were carried out and 16 workers and one journalist were interviewed. This study questions how trade unions communicated with their members and public, how member workers exchanged information or ideas with each other and public during the resistance. The study also aims to reveal how the resistances were covered in mainstream and alternative media, which communication tools trade union members utilized for organization and whether there was a correlation between the success of the resistance and the use of the communication tools. The findings obtained from the field survey demonstrate that among the other trade unions only Selüloz-İş made an effort to communicate regularly with its members and public. As for the other trade unions, it was found out that they employed oppressive and antidemocratic methods against their members. The workers from different resistances were of the opinion that the relation between media and political power influence the content of the news and the coverage of the working class on mainstream media was not sufficient. Metal workers were the ones who used the new communication technologies for organization most effectively. It was also observed that they were the only workers who considered the new communication technologies could contribute to the class struggle and resistances.