Ahmed Rüstem Bey (Alfred Bieliński)1862-1935
Ahmed Rustem Bey (Alfred Bieliński)
- Tez No: 466201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA TORUN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Rüstem Bey, Amerika, Milli Mücadele, Ermeni Sorunu, Ahmed Rustem Bey, America, National Movement, Armenian Question
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Ahmed Rüstem Bey, 1862 yılında Polonyalı bir baba ile İngiliz bir annenin oğulları olarak dünyaya gelmiştir. Bir yandan eğitimi, diğer yandan ise sahip olduğu kozmopolit aile yapısının onun meslek tercihinde önemli rol oynadığı söylenebilir. Ayrıca çok sayıda yabancı dile hakimiyetine ilaveten diplomatlığın anne tarafında bir aile mesleğine dönüşmüş olması hiç kuşkusuz onun da bu mesleği seçmesine neden olmuştur. Henüz 19 yaşında iken başladığı hariciye kariyeri boyunca Osmanlı'nın Bulgaristan, Londra, Atina, Çetine ve Washington Elçilikleri'nde çeşitli mevkilerde görev almıştır. Tüm bu görevleri süresince gerek sözlü, gerekse yazılı ifadelerinde daima Osmanlı'nın hakkını savunmuştur. 1914 yılı, Ahmed Rüstem Bey'in yaşamında bir dönüm noktası olmuştır. Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı süreçte atandığı Washington Büyükelçiliği sırasında İngiltere ve Fransa tarafından yürütülen Ermeni propagandalarının Amerikan kamuoyunda yarattığı tepkileri engellemeye gayret etmiştir. Bu doğrultuda kaleme aldığı bir makalesi üzerine verdiği beyanatlar ise ne yazık ki Ahmed Rüstem Bey'in başarılı hariciye kariyerinin son bulmasına sebep olmuştur. Sona eren diplomatlık hayatının ardından Milli Mücadeleye katılmıştır. Bu dönemde Mustafa Kemal Paşa'nın dış politika danışmanlığını üstlenen Ahmed Rüstem Bey Ankara milletvekilliğinden istifasının sonrasında resmi anlamda olmasa da bu görevini yurt dışında sürdürmüştür. Görevleri süresince, yabancı asıllı oluşu kadar karakteri ve olaylara yaklaşımıyla da dış basının ilgi odağı haline gelmesi, tezimizin ağırlıklı olarak özellikle Amerikan dergi ve gazete arşivleri yardımıyla şekillenmesine zemin teşkil etmiştir. Tezimiz, Osmanlı Hariciyesi'nin başarılı isimlerinden ve Milli Mücadele Dönemi'nde dış politika alanında önemli katkılar sağlamış olan Ahmed Rüstem Bey'in tanınmasının yanı sıra yaşanan sürece Amerika'nın yaklaşımının farklı bir açıdan değerlendirilmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In 1862 he was born as a son of a Polish father and a British mother. It can be said that his cosmopolitan family structure, and on the other hand his education played a decisive role in his occupational preference. Because of many foreign languages were known, and in addition, diplomacy was transformed into a family tradition that was transformed into a family tradition that was customary on the mother's side, it led to the choice of that profession. He had been in various positions at Ottoman's Bulgaria, Athens, London, Cetinje and Washington Embassies throughout his foreign affairs career, which he started just 19 of age. Through those assignments, he always advocated the rights and rightfulness of the Ottoman both in his written and verbal expressions. 1914 was a milestone in his life. At the first days of the WWI, in the course of his appointment as an Ottoman ambassador of Washington, his aim was to prevent the effects of the Armenian propagandas made by France and England on the American public.But the statements he had made on that issue were unfortunately caused by the end of his successful diplomatic career. Ahmed Rustem Bey, who participated to the National Movement just after the end of his diplomatic life, he undertook Mustapha Kemal Pasha's foreign consultancy. He continued his duty in abroad even if not official after his resignation from the Ankara Parliament. During his duties, because of his foreign born, approaches to events made become him the centre of the attention of the external press make the formation of our study predominantly based on the American magazines and newspaper archives. Our study, not only making recognize Ahmed Rustem Bey, one of the successful names of the Ottoman Foreign Affairs, also will help to assess America's approach to that term from a different direction.