Sürdürülebilirlik kavramı kapsamında çevreye duyarlı üretim: Firmaların çevreye duyarlı üretime geçişlerinde devlet desteklerinin etkisi
Environment friendly methods through the concept of sustainable production: The effects of public grants on the transition of companies to environment friendly methods
  1. Tez No: 466203
  2. Yazar: ERTUĞRUL AYRANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Temiz üretim, devlet destekleri, KOBİ, Clean Production, public grants, SME
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı firmaların çevreye duyarlı üretim süreçlerine geçişinde devlet desteklerinin etkisini görebilmektir. Öncelikle sürdürülebilir üretim, çevreye duyarlı üretim veya temiz üretim olarak adlandırılan üretim yöntemlerine geçişteki teorik altyapı araştırılmıştır. Ardından Türkiye'de temiz üretime yönelik devlet destekleri incelenmiştir. Özellikle 2013-2015 yılları arasında üç yıl üst üste KOBİ'lere yönelik Temiz Üretim Mali Destek Programı ilan eden ve uygulayan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı destekleri detaylı olarak çalışmada yer almıştır. Çalışmada Devlet desteklerinin KOBİ'lerin çevreye duyarlı üretim metotlarına geçişinde büyük oranda etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışma içeriğinde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'ndan destek alan işletmelerin çevreye karşı duyarlılıkları ve firma performanslarına yönelik sorular sonucunda Kalkınma Ajansı'ndan destek alan işletmelerin çevresel duyarlılıklarının ve firma performanslarının yüksek çıktığı görülmüştür. Son olarak temiz üretime yönelik desteklerin yanı sıra işletmelere verilecek eğitimlerin ve danışmanlığın temiz üretim süreçlerine geçişte önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search the effects of public grants on the transition of companies to environment friendly methods. It firstly explores the theoretical background of production methods called as sustainable production, environment-friendly production or clean production. Then, it analyzes public grants for clean production in Turkey. In this perspective, it pays special attention to the Call for Proposals of East Marmara Development Agency (EMDA) dedicated to clean production of the SMEs for three times between 2013 and 2015. Based on the surveys, it concludes that public grants have substantial influence in the transition to clean production methods. The questions about the sensitiveness to environment and company performances of the SMEs that benefited from EMDA's grants prove that environment sensitiveness and performances of these companies is high. Lastly, this study asserts that in addition to the public grants, training and consultancy to companies is also important for transition to clean production methods.