Satıcının ayıptan sorumluluğunda alıcının dönme hakkının sınırları
Boundaries of buyer's right of avoidance of contract in saler's liability in defective performance
  1. Tez No: 466211
  2. Yazar: ALİ AHMET GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HERDEM BELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Satım Sözleşmesinde Ayıp, Alıcının Dönme Hakkı, Sözleşemeden Dönme Hakkının Sınırları, Türk Borçlar Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşması, Defective Performance in Sale Contract, Buyer's Right of Avoidance, Boundaries of Right of Avoidance of Contract, Turkish Code of Obligations
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Ayıptan sorumlulukta, alıcının dönme dışındaki seçimlik hakları yalnızca ayıplı edime etki ederken, dönme hakkı tüm sözleşmeyi etkilemektedir. Bu yönüyle dönme hakkının sözleşmeyi sona erdirmesi, tarafların sözleşmeyi yapmadaki amaçlarına ulaşma ihtimalini de ortadan kaldırır. Dolayısıyla dönme hakkının diğer seçimlik haklar kadar serbestçe kullanılamaması satıcı için daha uygundur. Bu hususta çeşitli yasal düzenlemelerde bazı hükümlere yer verilmiştir. Hukukumuzda Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun bu düzenlemelerin başında yer alır. Türk Hukukunun bir parçası haline gelen Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşmasında da dönmeyi sınırlayan hükümler yer almaktadır. Çalışmamızda anılan yasal düzenlemeler dönme hakkının sınırları kapsamında karşılaştırmalı olarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Right of avoidance affects whole contract when all other alternative rights affects only to defective performance in liability of defective performance. In this aspect, termination of the contract by right of avoidance ended the chance to reach the purpose of settlement to the contract. For this reason not enforcing the right of avoidance independently is more acceptable for buyer. In this respect there are featured some rule in various legal arrangements. In our law, Turkish Code of Obligations and Law on the Protection of Consumers are on top of this arrangements. United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods which become part of Turkish Law, has boundary rules about right of avoidance too. In our study the named legal arrangements analyze within the context of boundaries of right of avoidance of contract.