Sanatçı ve sanat yapıtı bağlamında günümüz sanatında çok katmanlılık
Multi-layered in contemporary art in the context with artist and artwork
  1. Tez No: 466215
  2. Yazar: EMEL ERKAN GÜRAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA CANAN BAYER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Katmanlılık, Parçalanma, Çoğulluk, Sonsuzluk, Gerçeklik, Eşzamanlılık, Multi-layered, Fragmentation, Pluralism, Infinity, Reality, Simultaneity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çok katmanlı güncel sanat örneklerini tez sahibinin kişisel sanat örnekleri ile de destekleyerek incelemeyi amaçlayan bu tezin birinci bölümünde çokkatmanlılığın plastik açıdan tanımı yapılmış ve sanat tarihindeki erken örnekler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde çok katmanlı görünüme sahip güncel sanat örnekleri Parçalanma, Çoğulluk, Sonsuzluk, Formsuzluk, Simülatif ve Dijital Gerçeklik kavramları ile ilişkilendirilerek incelenmiştir. Böylece güncel sanatta çok katmanlı biçimlerin ortaya çıkmasında ne gibi durumların rol oynadığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Birbirleri ile teknik açıdan benzerlik gösteren sanat örnekleri gruplar halinde incelenmiş ve böylece benzer tekniklerin sanatçılar tarafından ne şekilde ele alındığı gösterilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise tez sahibinin kişisel çalışmalarından örnekler verilerek tez konusunun desteklenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle konu hakkında başlangıç sayılabilecek ilk örneklere değinilmiş, sonrasında ise“Eşzamanlılık”adı altında gerçekleştrilen örneklerin amacı ve tekniği hakkında bilgi verilerek çok katmanlı güncel sanat örnekleri ile kurduğu bağlantılar anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this thesis, which aims to examine the examples of multi-layered contemporary artworks supported by the personal artworks of the thesis owner, the plasticity of multiculturalism is defined and early examples of art history are emphasized. In the second part, multi-layered contemporary artworks are analyzed and examined in relation to the concepts of fragmentation, pluralism, infinity, formless, simulative and digital reality. Thus, it has been tried to understand what kind of situations play a role in the emergence of multi-layered forms in contemporary art. Artworks that were technically similar to each other were studied in groups, and thus tried to show how similar techniques were handled by the artists. In the third part, it is aimed to support the thesis topic by giving examples from the personal artworks of the thesis owner. First of all, the first examples which can be considered as the starting point of the subject were mentioned and then the information about the aim and technique of the samples realized under the name of“Simultaneity”was tried to be understood.