Klasik Türk şiirinde ticaret
Trade in classical Turkish poetry
- Tez No: 466237
- Danışmanlar: PROF. DR. GENCAY ZAVOTÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk edebiyatı, şiir, ticâret, Klâsik Türk literature, poetry, trade
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 577
Özet
Ticaret insanoğlunun binlerce yıldır yapakta olduğu bir faaliyettir. İhtiyaçtan doğan ve ilk dönemlerde dar bölgelerde takas şeklinde yapılan bu faaliyet, insan nüfusunun artışına bağlı olarak zaman içerisinde tüm dünyaya yayılmış ve devletlerin oluşmasıyla birlikte devletleri ayakta tutan önemli etkinliklerden biri haline gelmiştir. Başlangıçta üretimi sadece kendilerine yetecek kadar yapan, sonraki zamanlarda ise ise tüketeceklerinden fazlasını üretmeye başlayan insanlar bunu ihtiyaç duydukları başka ürün veya eşyalarla değiştirmek istemişlerdir. Önce takas aracı olarak insanoğlu elindeki üretim fazlasını pazara sunmuş, takasta yeri gelmiş ipek, deri, kâğıt v.b. gibi değerli tüketim maddelerini kullanmıştır. Paranın bulunması ticâret hayatına canlılık ve ivme kazandırmış; takas araçları, yöntemleri ve ticârî ilişkilerde köklü değişikliklere sebep olmuştur. Para farklı devirlerde bazen altın, gümüş gibi değerli madenlerden bazen de dayanıklı kâğıtlardan üretilmiştir. İnsanoğlunun, toplumların ve devletlerin hayatında önemli bir yere sahip olan ticâret toplum hayatının yansıtıcısı niteliğinde olan Klâsik Türk Şiirinde de söz konusu edilmiş, gerek somut-gerçek ticârî faaliyet gerekse soyut-mecâzî bir faaliyet olarak mısra, beyit, şiir ve eser düzeyinde işlenmiştir. Ticâret Klâsik Türk Şiirinde somut ya da gerçek ticârî faaliyetten ziyâde soyut-mecâzî bir faaliyet olarak söz konusu edilmiş, gerçek ve somut bir ticârî faaliyetin yanında aşk olgusu etrafında geniş bir soyut- ticârî faaliyetten söz edilir. Ticâret, Yûsuf u Züleyhâ v.b. iki kahramanlı aşk mesnevîlerinde bir esere konu olup hem gerçek-somut bir faaliyet olarak hem de Mihr ü Müşterî v.b. mesnevîlerde soyut-mecâzî bir faaliyet olarak daha geniş bir boyutta da işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Trade is an activity that human beings have done for thousands of years. Before too narrow and made in the form of barter, depending on the human population and the state gradually spread all over the world with the formation of the state has become one of the most important elements that sustains. People just enough production first made them, then began to produce more than they consume and if they want to change to another product or goods they need it. Initially offered more production in the hands of human beings as clearing agent market, the use of precious fabrics such as silk has come where the exchange. The swap means no money has changed radically. Money has come where gold, silver and precious metâls; where it was produced from the paper.