Watson'ın bakım teorisine temellendirilmiş hemşirelik girişimlerinin, pediatri hemşirelerinin ağrı yönetiminde kanıta dayalı önerilere uyumlarına ve hasta sonuçlarına etkisi
Impact of nursing interventions based on Watson's theory of human caring on pediatric nurses' compliance with evidence based recommendations in pain management and on patient outcomes
  1. Tez No: 466315
  2. Yazar: YELİZ AKATIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN KOCAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, ağrı değerlendirme, ağrı yönetimi, çocuk hasta, kanıta dayalı uygulama, İnsan Bakım Kuramı, Nursing, pain assessment, pain management, pediatric patient, evidence based practice, Theory of Human Caring
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Bu projenin amaçları, Watson'ın İnsan Bakım Kuramı'na (İBK) temellendirilmiş hemşirelik girişimlerinin, pediatri hemşirelerinin ağrı yönetiminde kanıta dayalı önerilere uyumlarına ve hasta sonuçlarına etkisini incelemek ve Watson İBK'nın, kanıta dayalı uygulamayı kolaylaştırma girişimi olarak kullanılmasının hemşireler tarafından nasıl değerlendirildiğini tanımlamaktır. Yöntem: İki aşamada yürütülen araştırmanın; ilk aşaması, tek gruplu ön test-son test yarı deneysel tasarım; ikinci aşaması, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik yaklaşım kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunan çocuk dahiliye, çocuk cerrahi ve süt çocuğu kliniklerinde yürütülmüştür. Araştırmanın bağımlı değişkenleri olan“hemşirelerin kanıta dayalı önerilere uyumu ve çocukların ağrı düzeyleri”girişim sonrası 3, 6 ve 9. aylarda değerlendirilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, ki-kare ve tematik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Kanıta dayalı kılavuz önerilerine uyumu arttırmak için kullanılan stratejilerin uygulanması sonrasında, hemşirelerin çocuk hastada ağrı değerlendirme ve yönetiminde kanıta dayalı önerilere uyum ile ağrı yönetiminde ağrı kesici ilaç uygulama ve ilaç dışı girişimlerin hemşirelik uygulamalarının kullanımı anlamlı olarak artmıştır. Çocukların ağrı düzeylerinde girişim sonrasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Çocuk hastada ağrı değerlendirme ve yönetiminde İBK'na temellendirilmiş hemşirelik girişimleri ile birlikte çok yönlü girişimlerin kullanılması hemşirelerin kanıta dayalı uygulama önerilerinin uyumunu sağlamada kullanılabilecek etkili yaklaşımlardır. İnsan Bakım Kuramı'na temellendirilmiş bakım uygulamaları ile ilgili yapılacak çalışmalar hem sağlık profesyonellerine hem kuruma yönelik olarak planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The objectives of this project are to investigate the impact of nursing interventions based on Watson's Theory of Human Caring (WTHC) on pediatric nurses' compliance with evidence based recommendations in pain management and on patient outcomes, and how the use of WTHC as an intervention to facilitate the implementation of evidence-based practices is evaluated by nurses Method: The study was conducted in two stages. In the first stage, the single group pre- and post-test quasi-experimental design was used. The second stage was carried out using the phenomenological approach, one of the qualitative research methods. The study was carried out in the PediatricInternal Medicine, Pediatric Surgery and Infant Clinics at a Training and Research Hospital affiliated to the Ministry of Health. The sample of the quantitative research comprised 800 pediatric patients, assigned to four groups. Each group included 200 pediatric patients. The dependent variables of the study, nurses' compliance with evidence based recommendations and pediatric patients' pain levels, were assessed at 3, 6 and 9 months post-intervention. In the analysis of the study data, descriptive statistics, chi-square and thematic analysis methods were used. Results: After the application of strategies used to increase compliance with evidence-based recommendations, the nurses' compliance with evidence-based recommendations in terms of the assessment and management of pain, analgesic administration, and their use of non-drug nursing practices in pain management increased significantly. There was no significant difference in children's pain levels after the interventions. Conclusion: The use of multidirectional interventions together with nursing interventionsbased on the Theory of Human Caring in pain assessment and management in pediatric patients is an effective approach to encourage nurses to comply with the implementations of evidence-based recommendations. When studies to be conducted with healthcare implementations based on the Theory of Human Caring, both health professionals and institutions should be addressed