İntravenöz kan alınan yetişkin hastalarda vibrasyon uygulamasının ağrı ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of vibration intervention on pain and anxiety during venipuncture in adults
  1. Tez No: 466318
  2. Yazar: SEDA DÜZTEPELİLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞAH GÜROL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: periferal intravenöz kan alma, vibrasyon, ağrı, anksiyete, peripheral intravenous blood sampling, vibration, pain, anxiety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu araştırma periferal intravenöz kan alınan yetişkin hastalarda vibrasyon uygulamasının ağrı şiddeti ve anksiyete düzeyine etkisini incelemek amacıyla yarı-deneysel, tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın verileri Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı Kan Alma Birimi' nde 01.06.2016-30.06.2016 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın örnekleminde 18-82 yaş arasında olan toplam 401 hasta yer almıştır. Gelişigüzel yöntemle seçilen 204 hasta uygulama, 197 kişi kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırma verileri“Görsel Kıyaslama Ölçeği”ve“Durumluk Kaygı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Kan alma işlemi sefalik, bazilik ve elin dorsal yüzündeki venler tercih edilerek birimdeki hemşireler tarafından gerçekleştirilmiştir. Uygulama grubunda vibrasyon aracı olarak Buzzy® cihazı kullanılmıştır. Kontrol grubu hastalarda ise standart kan alma prosedürü uygulanmıştır. Ağrı puanları ve anksiyete düzeyleri araştırmacı tarafından hesaplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; ki-kare, Mann-Whitney-U ve Kruskall Wallis analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre; yetişkin hastalarda periferal intravenöz kan alma işlemi sırasında vibrasyon uygulamasının girişim sırasında hissedilen ağrıya (p=0.44) ve anksiyete düzeyine (p=0.718) etkisinin istatiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Yetişkin bireylerde kan alma işlemi sırasında vibrasyon uygulamasının hissedilen ağrı şiddetine ve anksiyete düzeyine etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı, fakat alternatif bir yöntem olarak hastaya sunulabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Purpose of this quasi-experimental, descriptive study is to analyze the effect of vibration on pain and anxiety during venipuncture in adults. Method: Data was collected in Phlebotomy Unit of Dokuz Eylul University Hospital. Our sample arbitrary selected 401 patients (control group, n=197; intervention group, n=204). Age range varies between 18-82 years. The intervention group was applied vibration during venipuncture as control group received standard phlebotomy procedure. Pain was measured by Visual Analog Scale and anxiety was measured by State Anxiety Inventory. Venipuncture was performed by unit nurse on cephalic, basilic, and dorsal veins of hand. Data was analyzed with chi-square test, the Mann-Whitney U-Test, and the Kruskal-Wallis H test. Findings: Analyses present that using vibration during peripheral inravenous blood sampling on adults does not make statistically significant difference on pain (p=0.44) and anxiety (p=0.718) level in both groups. Result: The use of vibration during peripheral inravenous blood sampling does not effect the procedural pain and anxiety level on adults. However, device may be used as an alternative nonpharmacological method for patients who experience more pain of invasive procedures.